Donders Instituut genomineerd voor kwakzalversprijs

22 sep 2016

Het Donders Instituut van de Radboud Universiteit is vanwege de promotie van Peggy Bosch genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs. Deze prijs reikt de Vereniging tegen de Kwakzalverij jaarlijks uit aan de persoon of instantie die 'kwakzalverij bevordert'.

Peggy Bosch, werkzaam als heilprakterin in Duitsland, kwam vorig jaar in opspraak vanwege haar promotie over een heilzame werking van acupunctuur bij de behandeling van depressies en schizofrenie. Een van de promotoren was Gilles van Luijtelaar, als hoogleraar Biologische psychologie verbonden aan het Donders Instituut. ‘Het is onbegrijpelijk dat dit gerenommeerde instituut dergelijk kwakzalversonderzoek heeft ondersteund’, aldus het juryrapport van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Het Donders Instituut is een van de vijf genomineerden voor de kwakzalversprijs, die 1 oktober in Amsterdam wordt uitgereikt. Een van de andere genomineerden is defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert. Haar wordt aangerekend dat defensie in een verplichte verzekering voor militairen gebruik maakt van alternatieve genezers. ‘Naar de mening van de jury zouden militaire artsen nooit mogen verwijzen naar kwakzalvers’, staat in het rapport.

Het onderzoek van Peggy Bosch is volgens de vereniging gebaseerd op ‘biologisch onbegrijpelijke en onzinnige theorieën’. Ook zou de onderzoeksopzet ondermaats zijn en leunt het proefschrift op ‘drie methodologisch onacceptabele eigen studies met kleine aantallen patiënten’. Tevens zouden de gevonden effecten niet per se zijn toe te schrijven aan acupunctuur.

Bijdrage
Het Donders Instituut leverde naast de promotor ook een financiële bijdrage aan het onderzoek. Het instituut wil desgevraagd niet reageren op de nominatie. De universiteitswoordvoerder laat weten dat emeritus hoogleraar Ton Coenen de eventuele hoofdprijs in ontvangst zal nemen. Coenen is mede-promotor van Peggy Bosch, naast Gilles van Luijtelaar.

Rondom de commotie bij de verdediging van het proefschrift vorig jaar stond Coenen de media al te woord. De promotie voldeed aan alle criteria van het promotiereglement, zo luidde zijn verweer. Volgens hem is ‘kritiek op proefschriften en wetenschappelijke artikelen altijd mogelijk’, waarbij nader onderzoek en discussie onder wetenschappers zal moeten leiden tot verdere verheldering. /met medewerking van Carmen Quint

Op 28 september maakt de Vereniging tegen de Kwakzalverij bekend welke van de vijf genomineerden in de prijzen valt. De uitreiking is op 1 oktober in Amsterdam.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!