Donders Wonders wint nieuwe wetenschapscommunicatieprijs

03 dec 2020

DondersWonders, het wetenschapsblog bijgehouden door promovendi en postdocs bij het Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag, wint een NWO-wetenschapsprijs van tienduizend euro.

Het Donders-team won de ‘communication award’ van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) onder andere voor de actieve bijdrage aan het maatschappelijk debat. Hun winst werd eergisteren bekendgemaakt.

De prijs is één van de vijf nieuwe NWO-prijzen die de organisatie uitreikt aan wetenschapsteams in de exacte- en natuurwetenschappen. De prijzen gaan naar teams die een inspiratie zijn op het gebied van bijvoorbeeld maatschappelijke impact, diversiteit of communicatie.

De jury was onder de indruk van de organisatie en het bereik van de blog, staat op de NWO-site te lezen. Zo waren de juryleden te spreken over het feit dat sommige blogs ook als artikelen op de site van De Gelderlander verschijnen.

Het Donders-blog wordt door vijftien promovendi en postdocs van het Donders Instituut bijgehouden. Twee maal per week verschijnt er op het blog een artikel over (brein)wetenschap, vaak met een link naar een actueel thema.

Training

Voor de bloggers zélf kwam de prijs nogal als een verrassing. ‘Ik heb ons zonder dat de schrijvers het wisten genomineerd’, zegt Roeland Segeren, communicatiemedewerker bij Donders. ‘Iedereen was supertrots en blij. Dit is, los van het geld, ook gewoon erkenning. En het staat goed op het cv van de bloggers.’

Het Donders Wonders blog werd in 2015 gelanceerd. ‘Het doel was allereerst wetenschappelijke kennis naar het algemene publiek brengen’, zegt Felix Klaassen, blogger en promovendus bij het Donders Instituut. De schrijvers van de blogs, promovendi en postdocs, kunnen op hun beurt weer getraind worden in het praten over hun onderzoek op een manier die leken ook begrijpen, legt Klaassen uit.

‘Als je een PhD doet specialiseer je je in een heel specifiek deel van de wetenschap’, aldus Klaassen. ‘Dan is het makkelijk om de rest van de wereld uit het zicht te verliezen. Het bloggen helpt mij heel erg om mijn onderzoek in perspectief te plaatsen.’ Inspiratie voor zijn blogs vindt Klaassen soms in zijn onderzoek en soms in de actualiteit. ‘Eerder dit jaar blogde ik over de vraag waarom sommige mensen bijvoorbeeld door blijven feesten tijdens corona.’

Prijzengeld

Van een clubje jonge onderzoekers die af en toe een stukje tikken, heeft het blog zich ontwikkeld naar een ‘geoliede machine’, zegt Segeren. ‘Blogs worden volgens een strak schema gemaakt.’ Alle artikelen worden in het Engels vertaald, en nagelezen door verschillende collega’s. Dat kan, omdat sommige promovendi binnen Donders geen verplichting hebben tot het geven van colleges. Zij vullen die tijd met schrijven.

Het prijzengeld van tienduizend euro is volgens Segeren meer dan welkom. ‘Van ons huidige budget kan ik net een training en een nieuwjaarsborrel organiseren. Een nieuwe website zit er bijvoorbeeld niet in.’ Wat er precies met het geld gaat gebeuren, weet de communicatiemedewerker nog niet zeker.

‘Het bedrag wordt behandeld als een subsidie’, zegt Segeren. ‘We moeten een plan voorleggen aan NWO voordat we het krijgen. Waarschijnlijk willen we verbeteren wat we al doen, en bijvoorbeeld video toevoegen aan de blogs. Het geld is dus niet bedoeld voor feestjes. Maar we gaan de winst, zodra corona voorbij is, zeker vieren.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!