Bonaparte gebruikt bij doorbraak Nicky Verstappen

23 aug 2018

Het aan de Radboud Universiteit ontwikkelde rekenprogramma Bonaparte heeft een grote rol gespeeld bij de doorbraak in het onderzoek naar de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen. Dankzij Bonaparte is er een DNA-match gevonden met de 55-jarige vermoedelijke dader.

Willem Burgers, die het DNA-identificatiesoftware Bonaparte ontwikkelde, is trots. ‘Het is natuurlijk heel mooi als jouw rekenprogramma wordt gebruikt om zo’n cold case op te lossen.’ Bonaparte kan razendsnel uitrekenen hoe groot de kans is dat twee DNA-profielen van dezelfde persoon afkomstig zijn.

In de zaak van Nicky Verstappen is het DNA van de 55-jarige Jos Brech vergeleken met het DNA dat is gevonden op het lichaam van het slachtoffer. Daarna is nog een vergelijking gemaakt met het DNA van een mannelijk familielid van Jos Brech. ‘Kennelijk is op basis daarvan een duidelijke match gevonden.’

Bonaparte is ook ingezet in de zaak rond de moord op Marianne Vaatstra

Burgers vernam gisteren pas dat Bonaparte is ingezet in de zaak van Nicky Verstappen. ‘Bij strafzaken horen we dat altijd pas achteraf.’ Het rekenprogramma is ook ingezet in de zaak rond de moord op Marianne Vaatstra.

Ver verleden

Burgers, werkzaam bij de Stichting Neurale Netwerken (SNN) aan de vakgroep Biofysica, ontwikkelde het rekenprogramma een kleine tien jaar geleden. Het programma wordt nog steeds uitgebreid en aangepast. Bonaparte is eerder ingezet bij de identificatie van MH17-slachtoffers en bij de identificatie van de slachtoffers van de crash van een toestel van Afriqiyah Airlines bij Tripoli in Libië in 2010. De software kan ook slachtoffers uit een ver verleden identificeren, zoals bij twee slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953 is gebeurd. In Vietnam wordt Bonaparte gebruikt bij de identificatie van de honderdduizenden slachtoffers van de Vietnamoorlog die nooit zijn geïdentificeerd.

Behalve het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) maakt ook de internationale politieorganisatie Interpol gebruik van het programma. De Australische overheid gebruikt de software bij de opsporing van criminelen en van de 35.000 personen die jaarlijks zoek raken in het land.

Peuleschil

Bonaparte werkt volgens berekeningsmethoden die afkomstig zijn uit de statistische fysica. Een vorm van kansberekening dat veel variabelen kan verwerken. Het is vooral bedoeld om slachtoffers van rampen te identificeren. Complexe stambomen zijn voor Bonaparte een peulenschil.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!