Drie keer kiezen uit Radboud Reflects

01 sep 2015

Twee weken lang duurt de kickoff van het programma van Radboud Reflects, voorheen het Soeterbeeck Programma en het Centrum voor Ethiek. Met workshops, debatten en lezingen op verschillende locaties. Hoe moet je daar nu uit kiezen? Drie tips.

Wat te kiezen uit het nieuwe Radboud Reflects aanbod? Foto: Derek Bruff (Crative Commons)
Wat te kiezen uit het nieuwe Radboud Reflects aanbod? Foto: Derek Bruff (Crative Commons)

# 1 Allemaal abnormaal
Duurt VPRO Zomergasten je wat te lang? Op 3 september komt psychiater Damiaan Denys, afgelopen zondag in Zomergasten, gewoon naar Nijmegen. In zijn lezing ‘Allemaal abnormaal’ gaat hij in op al die mensen die een diagnose hebben. Autisme, Adhd, borderline; de afgelopen jaren groeide het aantal afwijkingen gestaag. Volgens Denys kan met de DSM, het handboek voor psychische stoornissen, iedereen gediagnosticeerd worden met een bepaalde aandoening. Maar als iedereen een afwijking heeft, wat is dan eigenlijk nog normaal, vraagt Denys zich af. ‘Het leuke van Denys is dat hij behalve psychiater ook filosoof is. Hij kan goed reflecteren op zijn eigen werk’, zegt programmamaker Anouta de Groot van Radboud Reflects.
Denys, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en afdelingshoofd Psychiatrie aan het AMC, werkt samen met professionals uit de theaterwereld die hem adviseren. ‘Hij weet heel goed hoe hij zijn publiek moet aanspreken.’

# 2 Op zoek naar spiritualiteit
In oktober verschijnt het nieuwe boek van filosoof Stine Jensen Go East! Een filosofie op zoek naar spiritualiteit, over de populariteit van yoga, mindfulness en andere oosterse bewustwordingstechnieken. Jensen, zelf ook een enthousiaste yoga-beoefenaar, ging op zoek naar een verklaring waarom we in het westen zo open staan voor dit soort oosterse technieken. Op 9 september vertelt ze erover in het Collegezalencomplex (19.30 uur). Hiske van Ravesteijn, psychiater in het Radboudumc, gaat na afloop van de lezing met Jensen in gesprek. Van Ravesteijn doet onderzoek naar mindfulness en geeft mindfulnesstrainingen aan artsen.

# 3 Democratie oefenen
Op 10 september kun je meedoen aan het spel Wie is de beste burger?, ontwikkeld op de Nijmeegse campus. Je speelt met twaalf mensen de inwoners van het dorp Bezighuizen. Als lid van de dorpsraad moet je allerlei beslissingen nemen, zoals over de plek van een nieuw bejaardenhuis, of een nieuwe school. Twee groepen spelen tegelijkertijd het spel. Na afloop komen ze samen en bespreken ze wat er gebeurde. ‘Het boeiende is dat je ziet dat de deelnemers, omdat ze bepaalde belangen hebben, in de loop van het spel anders tegen democratie aan gaan kijken’, zegt De Groot. Het spel wordt gespeeld in De Waagh op de Grote Markt (19.30 uur). / Martine Zuidweg

 Het volledige programma van Radboud Reflects vind je hier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!