Drie keer de Nijmeegse Kunstnacht

22 sep 2017

Dit weekend viert Nijmegen weer zijn culturele schatten op de Nijmeegse kunstnacht. Geen idee waar je heen moet? Vox tipt: drie keer een beetje uni in de stad.

#1 Vang de tijdgeest met Radboud Reflects
Wat kenmerkt de 21e eeuw? Wat zullen mensen zich later herinneren? In de Mariënburgkapel vangen Radboud Reflects en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis de tijdsgeest. Luister bijvoorbeeld naar Linde van Schuppen die vertelt over de robots van de toekomst. Of praat mee met Joyce Gusman-Vermeer over de worstelingen van onze generatie. Benieuwd hoe je überhaupt zo’n tijdgeest ‘vangt’ en waarom dat belangrijk is? Kom dan luisteren naar filosoof Mathijs van de Sande. Naast de lezingen wordt door de avond heen ook een tijdscapsule gebouwd. Wat daarin gaat, bepaal jij. Welke objecten en verhalen zijn kenmerkend voor deze tijd? Neem iets mee, of vind ter plekke iets om in de tijdscapsule te stoppen.
Locatie: Mariënburgkapel

#2 Bouw je droomstad met Cultuur op de Campus
Zin om zelf je droomstad te bouwen? Ga dan naar In Game: Architecture. Daar krijg je de kans om jouw toekomstig Nijmegen in een VR-omgeving te maken. Een soort 4D-Sims, maar dan met de stad, zullen we maar zeggen. In het Architectuur Centrum kun je met VR-brillen als het ware boven de Waal zweven. Daar krijg je de kans om een aantal geselecteerde gebouwen in de stad te veranderen. Maak van de Waalbrug de Golden Gate Bridge, of van de Stevenskerk een Griekse kapel. De centrale vraag daarbij: Wanneer is Nijmegen nog Nijmegen? Hoeveel kun je veranderen in de stad, zonder dat je het Nijmeegse gevoel verliest?
Locatie: Architectuur Centrum Nijmegen

#3 Test je zintuigen bij InScience
InScience en muZIEum verkennen de wetenschap van het zien en niet zien. Kom het nieuwe muZIEum (verhuisd naar de Ziekerstraat) bezichtigen en laat je meevoeren naar de donkerste kamer van het pand. Kun jij raden welk beroemd filmfragment daar vertoond wordt, zonder ook maar iets te zien? In andere ruimtes ga je in gesprek met blinden over zintuiglijke beleving, en vinden lezingen plaats van wetenschappers. Die geven je een ‘kijkje’ in de wereld van onze zintuigen en hersenen. Hoe werkt synesthesie (wanneer je kleuren proeft of geluiden ziet) bijvoorbeeld? En hoe werken je zintuigen samen?
Locatie: muZIEum

De Nijmeegse Kunstnacht: morgenavond vanaf 19.30 uur op verschillende plekken in het centrum en bij het Honigcomplex. Meer informatie over het programma, de kaartverkoop en de locaties vind je hier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!