Wat ik in Helsinki leerde over Nederland

02 jun 2016

Het afgelopen half jaar studeerde Lara Maassen in Finland. Het land dat bekend staat om goed onderwijs, waar studenten met minus 25 graden gewoon naar college komen en ’s avonds flink wat wodka achterover slaan en volksliedjes zingen op de tafel. Daar, in Finland, leerde Lara nogal wat nieuwe dingen over het Nederlandse studentenleven. Ze zet er drie op een rij.

#1 Nederlandse studenten zijn zo onbeleefd nog niet
In Nederland klagen docenten dat studenten ‘manieren’ aangeleerd moeten krijgen, maar in Finland is er überhaupt geen hiërarchie. Docenten, zelfs hoogleraren, spreek je aan bij hun voornaam. ‘Moi, Mattie.’ (‘Hallo, Mattie.’) Lessen zijn meer discussies dan dat de docent de wijsheid in pacht heeft, en het is volstrekt normaal om aan het einde van je semester je docent tot in den treuren te evalueren. Die docent stuurt je dan vervolgens ook nog een excuusmailtje voor alle fouten die hij heeft gemaakt.

#2 Nederlandse docenten geven ontzettend lage cijfers
Uit Finland kom ik terug met bijna alleen maar tienen op mijn lijst, en ik ben niet de enige. Als je je gewoon aan de eisen van de opdracht hebt gehouden, waarom zou je dan gestraft moeten worden voor die paar fouten die er in zaten? De Finnen begrijpen niet waarom er tienen zijn als je ze nooit geeft, en al helemaal niet waarom je onderscheid zou maken in hóe onvoldoende je prestatie was. Een onvoldoende is gewoon een nul, en als je het wel goed hebt gedaan, krijg je een goed cijfer. Punt.

#3 Betaalbare drank kost ons wel erg weinig moeite
Die lage cijfers even terzijde, hebben we in Nederland verder eigenlijk best veel geluk. Hier kost een biertje tenminste twee euro (in plaats van zeven) en mag je de kroeg in zonder eerst drie euro te betalen om verplicht je jas op te hangen (en geloof me, die jas heb je echt nodig in Finland). Hier hoef je niet met de boot naar Estland om vijf flessen betaalbare wodka te halen, maar haal je gewoon een kratje bier in de supermarkt om de hoek. Oók na negen uur ‘s avonds – wanneer de Finse drankafdelingen allang gesloten zijn.

1 reactie

  1. Patrick schreef op 3 juni 2016 om 13:25

    Ik ben na mijn buitenlandverblijf ook een stuk postitiever over Nederland geworden. Dat ben ik nog steeds, hoewel ik alweer 24 jaar terug ben. En ook ik vond sommige Nederlandse dingen opeens vreemd. Vind ik ook nog steeds.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!