Drie redenen om Piketty te omarmen

12 jun 2014

De nieuwe superster van de economie heet Thomas Piketty. Zijn boek Capital in the Twenty-First Century maakt wereldwijd indruk. En dat is bijzonder, zegt Radboud-econoom Floris Heukelom, die vanavond een lezing over de bestseller geeft. Vox geeft vast drie redenen om dit boek aan te schaffen.

Piketty

#1. Het boek is baanbrekend
Piketty toont voor het eerst echt overtuigend aan dat het vermogen van de rijksten in de samenleving harder stijgt dan loon uit arbeid. ‘Dit leidt er toe dat de economische ongelijkheid alleen maar groter wordt, en dat is kwalijk – volgens Piketty’, zegt Heukelom. ‘Het lijkt erop dat dit boek dan ook niet zomaar een hype is. Het kan echt invloed hebben.’ Piketty is uitgenodigd in het Witte Huis en de Tweede Kamer. Het CBS en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) onderzoeken of Piketty’s bevindingen ook in Nederland van toepassing zijn. ‘En met dit boek in de hand heeft politiek links eindelijk een goed tegengeluid voor types als Wilders en Le Pen. Het lijkt erop dat het echt iets teweeg heeft gebracht.’

#2. Piketty’s methoden en dataverzameling zijn indrukwekkend
Vaak richten onderzoeken naar inkomensongelijkheid zich met één methode op één klein onderwerp. Dat deed Piketty anders. ‘Hij heeft alle mogelijke gegevens over driehonderd jaar inkomen en kapitaal verzameld. Zulke gegevens zijn pas sinds het einde van de negentiende eeuw goed bijgehouden, maar het is hem toch gelukt. Ook in een land als China waar bijvoorbeeld de huidige economische groei al moeilijk te meten is, laat staan die van 150 jaar geleden. Dat is op deze schaal echt nog nooit vertoond.’

#3. Het boek is ook geschikt voor op vakantie
Het lezen van dit boek is ook prima entertainment, meent Heukelom. ‘In tegenstelling tot het overgrote deel van de academische uitgaves, is dit ook een prima leesboek voor de geïnteresseerde leek met een goed stel hersens. Het is een typisch Frans werk; het verhaal wordt rustig opgebouwd en alle relevante factoren komen netjes aan bod. Ondertussen lees je ook allerlei geinige anekdotes en voorbeelden. Het is met bijna zevenhonderd pagina’s aan de dikke kant, dus ideaal om op een verre vakantie zonder internet lekker uit te pluizen.’ / Tim van Ham

Van 19.30 uur tot 21.00 uur geeft econoom Floris Heukelom in het Collegezalencomplex de lezing Piketty; de nieuwe Marx? Georganiseerd door het Soeterbeeck Programma. 

0 reacties

  1. Ramon schreef op 13 juni 2014 om 10:22

    Redenen om Piketty niet te omarmen:
    1. Hij vertelt wat we allemaal al heel lang wisten. What’s with the fuzz?
    2. Hij is d.m.v. marketing superster gemaakt. Omdat zijn oplossingen een druppel zijn op de gloeiende plaat is hij volgens de elite geschikt bevonden om woede op het kapitalisme te kanaliseren.
    3. Die oplossingen zijn Keynes in een nieuw jasje en bieden dus geen structurele verbeteringen.
    4. Hij flirt met Marx door Capital in zijn titel te gebruiken, maar dat is het dan ook. De titel ‘Piketty, de nieuwe Marx’ is daarom ook naïef en dient de belangen van het establishment.

    • Herman schreef op 16 juni 2014 om 18:59

      Net alsof iemand om relevante maatschappijkritiek te geven alleen maar Marx mag omarmen. Marx is honderdvijftig jaar oud. Hij heeft best hele aardige dingen geschreven voor zijn tijd en lijkt me ook nog steeds verplicht leesvoer voor iedereen die een beetje een kritische blik op de wereld heeft, maar je kunt het niet meer zo één-twee-drie toepassen op de wereld van nu. Piketty kan dat wel en is daarmee een relevante vernieuwer voor de éénentwintigste eeuw.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!