3 dingen die de wolf ons kan leren

05 mrt 2015

De wolf komt naar Nederland, de vraag is alleen wanneer. Milieufilosoof Martin Drenthen werkte mee aan een boek dat inspeelt op die komst: De Wolf terug, eng of enerverend? Hij gaat er vanuit dat de wolf ons uit onze sprookjeswereld gaat trekken. Drie dingen die de wolf ons kan leren. 

Een grijze wolf in Duitsland. Foto: Gunnar Ries, creative commons
Een grijze wolf in Duitsland. Foto: Gunnar Ries, Creative Commons

#1 Het zijn écht wilde beesten
‘Wat mij fascineert aan de wolf is dat hij spontaan terugkomt. Wij zetten in Nederland allerlei zogenaamde wilde dieren uit, zoals de Europese bizon, maar daarbij zijn wij mensen altijd ‘in control’. Zo’n wolf komt zelf, of we het nu willen of niet. In Duitsland, niet zo ver hier vandaan, zijn meerdere roedels gesignaleerd. En dat worden er steeds meer. Ze komen langzaam deze kant op, alleen is niet te voorspellen wanneer precies. De laatste wolf verdween zo’n 150 jaar geleden uit Nederland, hij werd bejaagd. Omdat er nauwelijks nog te eten was, zochten de wolven hun eten in de buurt van de mens, waardoor conflicten ontstonden. Tegenwoordig zijn er reeën zat, wilde zwijnen zijn er volop. Dus het kan heel goed zijn dat er af en toe al wolven in Nederland zijn.’

#2 Het zet de tegenstelling natuur versus cultuur op z’n kop
‘Toen twee jaar terug een wolf werd gevonden in Luttelgeest, veroorzaakte dat veel commotie: er werd geroepen dat de wolf hier helemaal niet thuishoort: “Nederland heeft geen echte natuur meer, dus die wolf hoort hier niet”. Wij hebben kennelijk een beeld van de wildernis en van cultuur als twee gescheiden domeinen. Maar de wolf laat met zijn gedrag zien dat dat geen gescheiden werelden zijn. De wolf heeft namelijk altijd huisgehouden waar ook mensen leefden, zoals in landbouwgebieden.
De komst van de wolf veroorzaakt een heleboel onrust. Wij zijn niet gewend om met dieren om te gaan die komen en gaan wanneer ze het zelf willen. Nu ontdekken we wat het betekent om ons leven te delen met wilde beesten. We leven nog in een wereld die wilder is dan we onszelf wijs hebben gemaakt. Er zijn beesten in ons leefgebied die dingen doen die ons niet altijd bevallen, maar ze horen er wél bij. Je hebt geen vlinders zonder rupsen.’

#3 Wolven zijn wel degelijk ook gevaarlijk
‘Op internet is een groep wolvenvrienden actief. Ook zij plaatsen wildernis en cultuur tegenover elkaar. Bij hen staat cultuur en dus ook de mens voor alles wat slecht is en wordt de wildernis geïdealiseerd. De wolf staat symbool voor alles wat goed is. Daaruit spreekt hetzelfde onvermogen als bij de tegenstander om de wolf op een reële manier te benaderen. Ze zien niet dat de wolf ook gevaarlijk kan zijn. Vergeet niet, hij eet wel vier à vijf kilo vlees per dag. Weliswaar niet elke dag, maar om de drie, vier dagen heeft hij een goede maaltijd nodig. Voor de schaapsherder en de boer is dat vanzelfsprekend bedreigend. We weten van elders dat het goed mogelijk is om op een ontspannen manier met dat soort problemen om te gaan. Maar er gaan wél schapen opgegeten worden.’ / Martine Zuidweg

0 reacties

  1. martie van vulpen schreef op 5 maart 2015 om 18:54

    • wouter kulche schreef op 5 maart 2015 om 19:29

  2. Jolanda Groeneveld schreef op 5 maart 2015 om 19:41

  3. Autumn schreef op 6 maart 2015 om 09:27

    Ben het helemaal eens met punt 3. Wolven kunnen wel degelijk gevaarlijk zijn. De tegenstellingen in Nederland vind ik nogal zwart wit. Of het monsters of lieve schuwe dieren die geen vlieg kwaad doen. De wolf is echter ook maar een dier dat honger heeft en dan in staat is om schapen te doden. IK woon zelf in het centrum van de stad, dus de kans dat ik zo’n dier tegen kom zal niet groot zijn.

    • Nathalie schreef op 6 maart 2015 om 11:03

      Ik vind niet dat mensen zo een drama moeten maken… Dieren waren hier eerst en wij hebben gewoon alles af gepakt en hen verjaagt… Als wij mensen niet dringend wat flexibeler gaan worden dan gaat de wereld een hell worden. Die dieren proberen gewoon te overleven wat niet gemakkelijk is omdat wij een bijna alle stukken van de wereld al als ons territorium gemaakt hebben. Hadden wij het recht misschien om alles over te nemen, alle dieren te verjagen, en de natuur te vervuilen? Ik denk het niet… dus vind niet dat wij mensen horen te klagen dat er 1 roofdier soort meer naar onze landen komen . En dat wolven gevaarlijk zijn? Voor ons vee misschien wel maar niet voor de mens ! Wolven zijn schuw en zullen mensen niet bedreigen als de mens hen gerust laat. Alleen wolven met hondsdolheid zijn gevaarlijk, maar die wolven kunnen er niets aandoen want die ziekte doet iets met de hersenen zodat de dieren graag gaan bijten …. dus van mij mogen de wolven zeker en vast terug komen, het word eens tijd dat de mens zich gaat aanpassen !!!

  4. Nathalie schreef op 6 maart 2015 om 11:05

    Autumn , sorry was niet op jou bericht bedoelt… had verkeerd gereageerd… dat bericht van mij was gewoon mijn mening op de tekst .

  5. Meike schreef op 9 maart 2015 om 13:36

    Ik erger me aan de mensen die de wolf vanuit hun auto filmen / opjagen.

    Hoe zouden zij het vinden om gevolgd en opgejaagd te worden in een vreemde omgeving door lawaai en vieze gassen?

  6. Otto Spies schreef op 10 maart 2015 om 12:04

    Het is een verrijking, dat de wolf in Nederland terugkomt voor de flora en fauna.De natuur komt in evenwicht en er hoeven geen jagers meer nutteloos dieren af te schieten voor de lol. De wolf brengt heel veel goeds en wenig nadelen.De wolf kent alleen geen grenzen zoals de mens en zal zich daar niet van af houden. Hopelijkkan de mens van deze tijd zich indenken dat de wolf net zoveel rechten heeft dan welk ander dier.
    Ik ben bijna heel mijn leven al gefacineerd door de wolf en iedereen kan van dit intelligente dier leren. Laat de wolf met rust en dan zal iedereen respect voor dit dier hebben

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!