3 tips voor een goed begin van je scriptie
Hoe schrijf je een goede inleiding? En hoe stel je hoofd- en deelvragen op? Nu voor veel studenten de scriptietijd begint, start het Academisch Schrijfcentrum Nijmegen (ASN) met schrijfworkshops. Met succes, want verschillende workshops zijn al uitverkocht. Vorige week startte de eerste workshop ‘Hoe schrijf je een goede inleiding?’ Vox was erbij en geeft drie tips.
#1 Denk vanuit je lezer
Je hebt je goed ingelezen en eindelijk een onderwerp gevonden. Voor jou is het zo klaar als een klontje waarom je onderzoeksonderwerp zo interessant is. Maar het doel is uiteindelijk om de lezer en je scriptiebegeleider daar ook van te overtuigen. Denk daarom bij alles wat je schrijft aan die lezer. Vindt hij het interessant, begrijpt hij waar het overgaat, weet hij hoe je het aan gaat pakken?
#2 Bespreek het met mensen die niets van je onderwerp weten
Zoek iemand die je tekst leest en je vragen kan stellen over de tekst. Pas dan blijkt die ene alinea toch onduidelijker dan je dacht of blijkt dat je in je tekst veel te grote gedachtesprongen maakt. Door over je onderwerp te praten, kun je op nieuwe ideeën komen en de tekst vanuit het oogpunt van de lezer bekijken. Heb je niemand die je tekst kan lezen of wil je gewoon nog een extra paar kritische ogen? Maak dan een afspraak met een van de tutoren van het ASN.
#3 Stel het schrijven van je inleiding niet uit
Het is verleidelijk om je inleiding tot het laatste te laten liggen. Immers, je weet maar nooit waar je ineens tijdens je onderzoek op stuit. Zet toch in ieder geval de grote lijnen uit. Schrijven is herschrijven, dus het zal inderdaad voorkomen dat je een gedeelte in je inleiding moet aanpassen. Maar in de inleiding komt ook je aanleiding van het onderzoek voor. Als je de inleiding pas op het laatste moment schrijft, heb je de aanvankelijke aanleiding niet meer helder voor ogen. / Jolene Meijerink
Van maart tot mei geeft het Academisch Schrijfcentrum meerdere workshops. Andere onderwerpen zijn: Hoe schrijf ik goede alinea’s? en Wat is een academische stijl? Meer informatie vind je hier. Deelname is gratis.
Wendy schreef op 17 maart 2014 om 13:07
Vreemd! heb me ook voor die workshop ingeschreven, maar niets meer van gehoord!
Jolene Meijerink schreef op 17 maart 2014 om 14:33
Ik zou ze even bellen, misschien is er iets misgegaan tijdens het aanmelden.
Fijn schreef op 17 maart 2014 om 16:27
Fijn dat je dit soort berichten altijd pas achteraf te horen krijgt.
Jolene Meijerink schreef op 17 maart 2014 om 16:52
Iedere workshop wordt meerdere keren gegeven. Je hebt dus nog niets gemist.