Drie verkozenen van AOb laten zetel in de ondernemingsraad aan zich voorbij gaan

12 jul 2023

Drie personen die namens AOb met voorkeursstemmen in de ondernemingsraad zijn verkozen, gaan uiteindelijk niet naar de raad. De fractie had niet verwacht dat sommige kandidaten zo veel stemmen zouden trekken.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) had nooit verwacht om zes zetels te halen bij de verkiezingen voor de ondernemingsraad in juni. ‘Bij de vorige verkiezingen voor de ondernemingsraad in 2019 haalden we slechts twee zetels (in 2021 waren er geen verkiezingen, red.)’, zegt lijsttrekker Frank Bohn. ‘Dat we nu drie keer zoveel zetels halen, is een onverhoopt succes.’

Voorkeursstemmen

Maar dat succes heeft ook gevolgen. Drie personen die via voorkeursstemmen namens AOb verkozen zijn, nemen hun zetel niet op. Het betreft hoogleraar Environmental Science Heleen de Coninck, universitair hoofddocent en Vox-columnist Willem Halffman en universitair hoofddocent Psychologie Marijtje Jongsma. ‘Zij stonden lager op de lijst en hadden niet verwacht dat ze verkozen zouden worden’, zegt Bohn.

‘In het verleden hebben AOb en PON in veel dossiers goed samengewerkt’

In de plaats komen de eerst vijf personen van de AOb-lijst in de raad. Naast Bohn zijn dat Edita Poljac van Radboud Services en Max Visser, universitair hoofddocent bedrijfseconomie, die alle drie rechtstreeks verkozen werden. Daarnaast schuift AOb ook universitair docent Internationaal en Europees Recht Sarah Thin en universitair docent Economische Theorie en Economisch beleid Juliette Alenda-Demoutiez naar voren.

Sociale veiligheid

De zesde zetel van AOb zal volgend collegejaar worden ingenomen door Jan Schoone. Schoone was zelf lijsttrekker van Promovendi Overleg Nijmegen (PON) maar werd niet rechtstreeks verkozen – zijn partij haalde één zetel.

Dat Schoone nu wel in de raad komt, is het gevolg van een lijstverbinding tussen AOb en PON die voor de verkiezingen werd ingediend. ‘Onze partijen hebben over veel onderwerpen dezelfde mening. In het verleden hebben we goed samengewerkt, bijvoorbeeld rond tijdelijke contracten, de positie van promovendi, sociale veiligheid, werkplekken, werkdruk, erkennen en waarderen en het leren van internationalen ervaringen’, zegt Bohn. ‘Maar de meningsverschillen met de andere partijen in de ondernemingsraad zijn vaak ook niet zo groot. Daarom trekken we meestal samen op.’

Bohn is blij dat hij Schoone op deze manier aan een plek in de ondernemingsraad kan helpen. ‘Hij brengt in heel wat onderwerpen veel ervaring met zich mee.’ Na één jaar geeft PON de zetel op en gaat AOb proberen om de zetel opnieuw zelf in te vullen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!