Drie vragen bij declaraties college

29 jun 2015

Vandaag stelt de Universitaire Gezamenlijke Vergadering vragen over de lawine aan bonnetjes van het college van bestuur die eerder deze maand openbaar is gemaakt. Vox spitte de bonnetjes door en zet alvast drie kwesties op een rijtje.

Verdeling kosten | Create infographics

#1 Bijscholing op prestigieus instituut: €7.900,-
Er is veel gesproken over de bijna drieduizend euro kostende stoel van collegelid Wilma de Koning, maar haar voorganger tekent voor het duurste bonnetje in het overzicht. Anton Franken, in het college belast met onder meer huisvesting en financiën, declareerde bijna 8.000 euro voor de seminar ‘Strategic R&D Management’ in juni 2013. Maar die was dan ook aan het vooraanstaande INSEAD in Parijs. Zo Franken in Parijs iets heeft opgestoken, heeft de Radboud Universiteit er nauwelijks van kunnen genieten: in september 2013 stapte hij over naar het bestuur van de Hogeschool Utrecht.
Vragen: Was dit een afscheidscadeautje voor Anton Franken? Of een normaal onderdeel van het scholingsbudget van onze bestuurders?

#2 Kosten voor verkeersovertredingen: €476,-
Vijf keer maakte de chauffeur tijdens een dienstreis voor een collegelid een verkeersovertreding, vijf keer voor te hard rijden, met als record een boete van 180 euro in januari 2014 voor een overschrijding van de maximum snelheid van 21 kilometer per uur. Kan gebeuren, maar boetes declareren is in strijd met artikel 25 van de ‘declaratie instructies werknemers’ van de universiteit: ‘U kunt geen opgelegde boetes declareren’.
Vragen: Waarom wijkt het universiteitsbestuur af van deze regel? Of geldt die regel niet voor de bestuurders?

#3 Een leaseauto die ineens de helft goedkoper kan: €1.340,-
Een wisseling van de wacht in het college brengt een nieuw wagenpark met zich mee, met soms voordelige gevolgen. Zo declareerde rector magnificus Bas Kortmann maand op maand (tot zijn vertrek als rector in oktober 2014) een bedrag van ruim drieduizend euro voor zijn Volvo S80. Dat kan goedkoper. Zo verdient collegelid Wilma de Koning ruimschoots haar bureaustoel terug met relatief lage leasekosten: €1.340,- per maand voor haar Mini Cooper Clubman.
Vragen: Heeft rector Bas Kortmann jarenlang een te dure auto gereden? Is het leasebeleid in de tussentijd veranderd?  / Paul van den Broek

Deze vragen zijn voorgelegd aan het college van bestuur, maar nog niet beantwoord.

Antwoord college (update 29 juni, 11.00 uur): Volgens woordvoerder Martijn Gerritsen zit er weinig verschil tussen de leasekosten. ‘Er stonden twee auto’s op de factuur. Een daarvan was de algemene wagen van de universiteit, de ander was de leasewagen van Kortmann. Het is dus niet zo dat de auto van Kortmann ruim twee keer zoveel heeft gekost.’

 

0 reacties

  1. Gewoontjes schreef op 29 juni 2015 om 11:45

    Vrij dure leaseauto van de Rector, zo’n Volvo S80. Het lijkt mij sterk dat het maandbedrag voor deze auto bijna 3.000 per maand zou zijn.
    Aan de andere kant: iemand die aan de top staat, mag ook wel representatief neergezet worden met een goede luxe auto. Persoonlijk zou ik er niet zo’n probleem van maken 🙂

    • Gewoontjes schreef op 29 juni 2015 om 21:52

  2. Kees schreef op 29 juni 2015 om 16:29

    Vraag #2 is al toen de declaratie-affaire begon beantwoord door het CvB. Het antwoord was dat overtredingen door bestuurders niet gedeclareerd mogen worden, maar overtredingen van chauffeurs in dienst van de universiteit wel. Hier is mogelijk iets voor te zeggen, maar of je het terecht vindt of niet, deze vraag is al beantwoord. Dit had de redactie kunnen weten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!