Drukbezocht Actualiteitencollege over Egypte

11 feb 2011

‘De revolutie is gedoemd te mislukken.’ In het drukbezochte Actualiteitencollege van het Soeterbeeck Programma en Vox, wierp docent Gert Borg donderdag zijn licht op de onrust in Egypte en de Arabische wereld.

opstand in Egypte

In verschillende Arabische landen rommelt het. Na de onrust in Tunesië waarbij Ben Ali zich genoodzaakt zag zijn land te ontvluchten, volgden dagenlange massademonstraties tegen het regime van president Mubarak in Egypte. Dit vormt de achtergrond van het drukbezochte actualiteitencollege van donderdagmiddag, met universitair docent Islam en Arabisch Gert Borg en hoogleraar Politieke filosofie Evert van der Zweerde.

Universele waarden

In zijn column benadrukte Evert van der Zweerde dat de inwoners van Egypte veelal dezelfde waarden nastreven als wij: universele waarden als vrijheid en rechtvaardigheid lijken centraal te staan in de protesten. De westerse opinie moet dit leren los te koppelen van de religieuze achtergronden. Religie ís niet de belangrijkste factor, betoogde hij: de daadwerkelijke problemen liggen op een heel ander vlak.

Dominostenen
Is de opstand in Egypte een zoveelste dominosteen in de aanhoudende onrusten in de Arabische wereld? Deze vraag stond centraal in de bijdrage van Gert Borg. De opeenvolging van gebeurtenissen doet vermoeden van wel, te meer daar landen als Iran, Tunesië en Egypte tal van overeenkomsten kennen, zoals het bestaan van oppositionele groepen die streven naar politieke macht. Toch spelen volgens Borg de specifieke factoren per land een minstens zo grote rol.

Geheime dienst
De belangrijkste factoren die in Egypte zorgen voor onrust zijn volgens Borg de grote macht van de geheime dienst, de corruptie van de rechterlijke macht, de scheve consumptie-economie en het ontbreken van degelijk onderwijs. Dit, in combinatie met de erbarmelijke leefomstandigheden, heeft volgens Borg onvermijdelijk geleid tot massale protesten.

Toekomstscenario
Gert Borg waagde zich niet aan een voorspelling over waartoe de volksopstand in Egypte kan leiden. ‘De revolutie is gedoemd te mislukken, maar de situatie zal ook niet meer zo worden zoals het was.’ Ook Van der Zweerde moest het antwoord schuldig blijven over het toekomstscenario, al meent ook híj dat veranderingen onvermijdelijk zijn. ‘Er is iets in gang gezet in de hoofden en de harten van de burgers.’ /Paul van den Broek

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!