Duizend studentenwoningen in tien jaar tijd: zo probeert SSH& het kamertekort tegen te gaan

28 mrt 2024

Met de aanstaande oplevering van complexen Urban en Nemea, heeft SSH& 228 nieuwe studentenwoningen gerealiseerd. Dat is onderdeel van de plannen van de studentenhuisvester om in tien jaar tijd duizend woningen te bouwen. Een overzicht van de bouwprojecten.

Alsmaar stijgende kamerhuren, geen kamer kunnen vinden, of studenten die noodgedwongen op de camping wonen of hun slaapruimte delen. Dat de kamermarkt in Nijmegen krap is, is niets nieuws.

Om die kamernood terug te dringen heeft de gemeente Nijmegen in 2020 besloten om vóór 2030 maar liefst tweeduizend studentenwoningen extra te laten bouwen in de stad. De helft daarvan neemt studentenhuisvester SSH& voor haar rekening. De andere helft zullen particulieren realiseren.

Eerste stappen gezet

De eerste stappen zijn ondertussen gezet. In 2021 creëerde SSH& nieuwe woningen in complex Heidepark, nabij de Goffert. De bestaande woningen zijn gerenoveerd en tegelijkertijd is het complex ‘opgehoogd’, wat voor 37 extra kamers zorgde. Later dat jaar namen ook de eerste studenten hun intrek in Nestor, de voormalige zusterflat op de campus van het Radboudumc. Het complex telt in totaal 159 bewoners.

Nieuwbouwcomplex Urban gaat binnenkort open. Foto: Diede van der Vleuten

Bij Boeckstaetehof, gelegen aan de gelijknamige straat in Nijmegen-West, kwamen er eveneens 54 extra kamers beschikbaar door een verbouwing. Ook zijn enkele beheerderskantoren van de organisatie omgebouwd, wat zes extra bedden opleverde.

Daar komen nu dus de Nemea-campuswoningen achter het Huygensgebouw en de studio’s van Urban op industrieterrein de Winkelsteeg bij. Het gaat om respectievelijk 149 en 79 woningen. Bij beide projecten gaat het om tijdelijke woningen, die na 15 jaar weer afgebroken worden en mogelijk elders heropgebouwd worden.

Dat is allemaal volgens het bouwschema van SSH&. De woningcorporatie wil dat de helft van de beloofde duizend woningen in 2025 gereed zijn.

Toekomstplannen

Voor de toekomst zijn er nog meer bouwplannen. Zo is er goedkeuring gekomen voor het definitieve bestemmingsplan voor een complex aan de Groenewoudseweg. Daar, op de huidige locatie van de GGD, moeten eind 2026 een kleine tweehonderd studenten komen te wonen, verdeeld over drie gebouwen.

De buurt was eerder niet te spreken over die plannen van SSH&. Zij vreesden dat de verhuurder hen een hak zou zetten door een truc met het bestemmingsplan. ‘Maar door veel in gesprek te gaan met de buurt zijn we er uiteindelijk uitgekomen’, zegt directeur-bestuurder Kees Stunnenberg van SSH&. ‘De bezwaarmakers uit de buurt zijn niet in beroep gegaan tegen het laatste bestemmingsplan.’

‘Er moet goed gekeken worden naar de haalbaarheid van de plannen’

Momenteel huist de GGD nog op de locatie, maar de gezondheidsinstelling neemt binnenkort haar intrek in een nieuw pand om de hoek, aan de Professor Bellefroidstraat. Na de verhuizing gaat het oude gebouw tegen de vlakte en kan SSH& beginnen met de bouw.

Een ander plan dat steeds dichterbij komt is het huisvesten van studenten in Nijmegen-Noord. Grenzend aan nieuwbouwwijk Hof van Holland moet, pal naast station Nijmegen-Lent, een woontoren verschijnen waar ongeveer 450 studenten en recent afgestudeerden kunnen wonen. ‘Het bestemmingsplan is inmiddels goedgekeurd’, laat Stunnenberg weten. ‘We gaan nu aan de slag met het ontwerpproces.’

Erasmustoren

Naast de bestaande plannen, wordt er door SSH& ook gekeken naar andere toekomstige mogelijkheden. Eén van die opties is het ombouwen van een aantal verdiepingen in de Erasmustoren, waar al vaker over gesproken is. ‘Maar daarbij moet nog goed gekeken worden naar de haalbaarheid van de plannen’, tempert Stunnenberg de verwachtingen direct. ‘In verband met de structuur van het gebouw en de aanleg van voorzieningen.’

Tot slot gaat SSH& studentenwoningen realiseren in de wolkenkrabber die naast de Hezelpoort moet verschijnen. Momenteel wordt er aan een voorlopig ontwerp gewerkt: het uitgangpunt is om veertig kamers te verhuren. Ook denkt SSH& na over wonen in het stationsgebied, dat in de komende jaren flink op de schop gaat. Maar concrete plannen voor die locatie zijn er nog niet.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!