Educatieve escape room komt onder Valkhof

30 jan 2018

De educatieve escape room komt niet in het Erasmusgebouw maar in Museum Het Valkhof. De plek op de campus bleek minder geschikt. De opening staat gepland op Bevrijdingsdag dit jaar.

Dit voorjaar is het 75 jaar geleden dat de Katholieke Universiteit Nijmegen haar deuren sloot vanwege een conflict met de Duitse bezetter. Die wilde dat rector Bernard Hermesdorf een zogenaamde loyaliteitsverklaring met de bezetter voor zou leggen aan zijn studenten. Hermesdorf weigerde en de universiteit sloot daarop, om principiële redenen, haar deuren. Studenten werden met een moreel dilemma geconfronteerd: aanmelden bij de Arbeitseinsatz of onderduiken?

Dat moment staat centraal in de educatieve escape room die de Radboud Universiteit dit voorjaar in het kader van het 95-jarig bestaan wil openen. Aanvankelijk was het plan om die escape room onder het Erasmusgebouw te bouwen, maar die locatie bleek toch minder geschikt.

Bouwhelm

‘In en rond het Erasmusgebouw vinden de komende jaren veel verbouwingen plaats’, zegt fondsenwerver Eelco Keij, die het idee voor de educatieve escape room bedacht met historici van de universiteit. ‘Het lijkt ons geen goed idee om bezoekers bij wijze van spreken met een bouwhelm op hun hoofd naar de escape room te moeten leiden.’ Vooral de verbouwing van de Refter zou de dagelijkse gang van zaken in de escape room in de weg kunnen zitten.

Meerdere alternatieve locaties werden daarna bekeken. De kelder onder Museum Het Valkhof rolde als beste locatie uit de bus. Het college van bestuur zag die locatie ook zitten en heeft deze week goedkeuring gegeven voor de bouw van de ruimte in het museum.

Keij ziet vooral voordelen van de nieuwe locatie. ‘Het is de bedoeling dat er rondom de educatieve escape room ook een expositie wordt opgezet. Daar heeft dit museum natuurlijk heel veel ervaring mee.’

Subsidies

Voor de kosten van de escape room heeft de nieuwe plek, niet op universiteitsterrein, weinig consequenties, zegt Keij. ‘Er zal natuurlijk huur betaald moeten worden, maar de begroting hoeft niet op de schop.’

De afgelopen weken kreeg Keij toezeggingen voor subsidies van grote fondsen als het V-Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. De gemeente Nijmegen legt ook geld in – specifiek met als doel om de toegangsprijs van de escape room laag te houden voor jongeren onder de 25 jaar. ‘We krijgen van allerlei kanten hulp. Dat geeft aan dat niet alleen wij deze educatieve escape room een goed idee vinden’, zegt Keij tevreden.

Op 11 april, precies 75 jaar nadat de universiteit haar deuren sloot, gaat de campagne en ticketverkoop voor de educatieve escape room van start. Op 5 mei zijn de eerste bezoekers welkom.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!