Een blik op het oneindige: sterrenkijken op de campus

04 nov 2022 ,

De Astronomische Kring Nijmegen geeft liefhebbers van sterrenkunde maandelijks een kijkje in het heelal, letterlijk. Vox beklom vorige week de astronomische koepels van het Huygensgebouw om een avondje naar de sterren te staren.

Als het om telescopen en de Radboud Universiteit gaat, klinkt al gauw de naam van topastronoom Heino Falcke. Sterrenkunde is echter veel meer dan zwarte gaten, weten de vrijwilligers van de Astronomische Kring. Het dak van het Huygensgebouw is daarom maandelijks het podium voor alle iedereen die geïnteresseerd is in heet heelal, tijdens de open Sterrenkijkavonden.

Vrijdagavond, 19.00 uur: de hal van het Huygensgebouw staat vol met bezoekers. Het publiek bestaat regelmatig uit ouders met kinderen, maar ook studenten en ouderen weten de telescopen vandaag te vinden. Er wordt nog even gewacht tot ook de oudere man met stok het wenteltrapje naar astronomische koepel opgeklommen is. Dan wordt het vloerluik gesloten en staart de groep door de deels open observatiekoepel van het Huygensgebouw de heldere hemel in.

In de observatiekoepel horen de deelnemers alles over hoe de telescopen werken en kunnen ze via één van de optische telescopen als eerste de planeet Jupiter zien. ‘Het is déze planeet waar Galileo Galilei honderden jaren geleden naar staarde toen hij zich bedacht dat de aarde misschien helemaal niet het middelpunt was van het heelal’, vertelt Harrie Nillissen, vrijwilliger van de Astronomische Kring, enthousiast.

Afstandsbediening voor planeten

Ondertussen kruipen de bezoekers één voor één het trapje naar de telescoop op, om de planeet met eigen ogen te aanschouwen. Als iedereen aan de beurt is geweest wordt de tocht vervolgd naar de tweede astronomische koepel van het Huygensgebouw, en is het tijd om een andere planeet in het zonnetje te zetten.

Harrie Nillissen bij een van de telescopen van de Radboud Universiteit

‘Wat willen we zien jongens?’, vraagt Nillissen aan de bezoekers. Op een antwoord wacht hij niet. Nillissen pakt er een afstandsbediening bij en klikt op het knopje ‘Saturnus’. De telescoop begint te draaien terwijl de amateurastronoom handmatig het gat van de koepel naar de goede plek stuurt. En ja hoor, zonder de telescoop ook maar een beetje bij te hoeven stellen staat Saturnus met al z’n ringen midden in beeld.

De Astronomische Kring organiseert ieder jaar van september tot en met maart de laatste vrijdag van de maand een open Sterrenkijkavond.

 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!