Een coronapas voor colleges op de campus? De Radboud Universiteit is tegen

23 nov 2021

Om de universiteiten tijdens de coronapiek in de wintermaanden toch open te houden, denkt het kabinet over de invoering van een 3G-beleid. Studenten die college willen volgen op de campus, moeten in dan een coronapas voorleggen. De Radboud Universiteit ziet beren op de weg.

De kans dat er een 3G-beleid komt in het hoger onderwijs wordt steeds reëler, nu demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) hiertoe een ontwerpbesluit heeft opgesteld. Bedoeling is om fysiek onderwijs onderwijs, in tegenstelling tot vorige lockdowns, toch mogelijk te maken, ondanks een hoog aantal coronabesmettingen.

Studenten die fysieke colleges willen volgen op de campus moeten zolang de regel geldt een coronapas kunnen overleggen. Alleen wie gevaccineerd, genezen of recent getest is op corona, is welkom op de campus. Wie dat niet kan, moet online onderwijs volgen.

Tweede Kamer

Wel zijn er volgens het ontwerpbesluit een aantal uitzonderingen op het gebruik van de coronapas. Zo mogen universiteiten geen coronapas vragen aan studenten bij het afnemen van toetsen, examens en tentamens. Tegelijk moet het onderwijs te allen tijde toegankelijk blijven voor studenten die geen coronatoegangsbewijs hebben. Mogelijk moet hybride onderwijs daarin voorzien.

‘Wij zijn voor veilig onderwijs, bij voorkeur zonder 3G’

Op dit moment is nog onduidelijk of de maatregelen er daadwerkelijk komen. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66), die een nieuwe lockdown in het hoger onderwijs wil vermijden, zei eind augustus al dat een coronapas daarvoor een goed middel zou kunnen zijn. Maar de vraag is of een meerderheid van de Tweede Kamer er ook zo over denkt.

Duitsland

De Radboud Universiteit is in ieder geval geen voorstander van de plannen. ‘Wij zijn voor zo veilig mogelijk onderwijs voor iedereen zonder anderhalve meter afstand, bij voorkeur zonder 3G’, zegt universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen. Het controleren van de coronapassen is volgens hem erg lastig in de uitvoering. Maar hij zegt ook: ‘Vanzelfsprekend voelen we ons verantwoordelijk voor de volksgezondheid en zullen we de richtlijnen van de overheid blijven volgen.’

‘Het kabinet vraagt het onmogelijke’

Vast staat dat de invoering van een 3G-beleid heel wat gevolgen zou hebben voor de Radboud Universiteit. Zo moeten universiteiten een teststraat plaatsen waar studenten zich kunnen laten testen op corona – soortgelijke initiatieven bestaan al in het Radboudumc en aan de Universiteit Utrecht. ’Hoe we dit precies zouden moeten organiseren, weten we nu nog niet’, zegt Gerritsen. ‘Voor de praktische uitvoerbaarheid is het een optie de controle steekproefsgewijs te doen zoals dat in Duitsland bij universiteiten gebeurt.’

Alternatieven

Ook de Universiteiten van Nederland – de nieuwe naam van koepelorganisatie VSNU – hoopt dat het kabinet nog met een alternatieve oplossing komt. ‘Het kabinet vraagt het onmogelijke van de hogescholen en universiteiten van Nederland’, aldus de organisatie op haar website. Het verplichten van coronatoegangsbewijzen beperkt volgens de UVN ontegenzeggelijk de toegankelijkheid van het onderwijs.

Gezien de naar eigen zeggen hoge vaccinatiegraad en de weinige corona-uitbraken in de sector, vraagt de onderwijskoepel de Tweede Kamer om op zoek te gaan naar alternatieven.a c

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!