Een drugstrip tegen depressie

16 dec 2019

Een depressie kun je de baas worden met ketamine, MDMA geneest PTSS en de werkzame stof in truffels is goed voor je concentratie en creativiteit. Hoe waar zijn de claims over de positieve psychologische effecten van drugs? 'Een behandeling met ketamine wordt binnen tien jaar gemeengoed.’

Als je claims over sommige pretpillen of psychedelica mag geloven hebben ze naast een recreatieve waarde, óók positieve psychologische effecten. In hoeverre dat klopt bespreken experts vanavond in het Science Café met als thema ‘Psychedelics: Trip or Treatment?’

Metten Somers, psychiater en hoofd van de afdeling affectieve en psychotische stoornissen van het UMC Utrecht, en Jan Ramaekers, professor in Psychofarmacologie aan de Universiteit Maastricht, bediscussiëren de mogelijke positieve effecten van psychedelica. De laatste vertelt Vox over de stand van zaken in de wereld van drugsonderzoek.

Wat weten we over de heilzame werking van psychedelica?

‘Dat verhaal begint met een middel dat inmiddels is toegelaten op de markt in de Verenigde Staten: ketamine, een soort psychedelische drugs. Onderzoekers weten al dat het goed werkt bij depressieve patiënten die eerder niet reageerden op bestaande antidepressiva of therapie. Het middel heeft bij tweederde van die groep mensen effect. En nog specialer: binnen een paar uur zijn de symptomen van depressie al afgenomen. Bij reguliere antidepressiva duurt dat ongeveer vier weken. Dus het werkt niet alleen, maar ook nog eens supersnel. Mijn verwachting is dat het langzaamaan een groot aandeel gaat innemen in het arsenaal van behandelingen. Binnen tien jaar wordt een ketaminebehandeling ook hier gemeengoed – óók bij mensen die door een eerste episode van depressie heengaan.’

Hoe zit het met andere drugs?

‘MDMA zit al jarenlang in een traject om ingezet te worden bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis, maar wel in combinatie met cognitieve gedragstherapie. De studies met controlegroepen lopen nu. De Food and Drug Administration in de VS heeft het potentieel van MDMA al erkend en het middel toegelaten tot het fast track traject, zodat het snel kan worden ontwikkeld. In Nederland worden ook proeven gedaan met MDMA.’

In jaren 50 en 60 is al ontzettend veel geëxperimenteerd met de medicinale werking van drugs, waarom zijn drugs dan niet allang verkrijgbaar als medicijn?

‘Er was veel onderzoek, vooral met LSD, maar dat voldoet niet altijd aan hedendaagse kwaliteitseisen. Van onderzoek naar ketamine en MDMA was toen ook geen sprake. Op het moment dat drugs in een slecht daglicht kwamen te staan, is al het onderzoek in de kiem gesmoord. Er zijn nu wel weer meerdere groepen die onderzoek doen naar LSD. Zo hebben wij aan de Universiteit Maastricht onderzoek gedaan naar microdoseringen van LSD (kleine doseringen van drugs, red.). Men claimt al langer dat dat bijvoorbeeld creativiteit zou verbeteren. De deelnemers aan het onderzoek rapporteerden dat hun stemming verbeterde en dat ze zich beter konden concentreren. De veranderingen waren wel klein, vergelijkbaar met het effect van een kopje koffie. Alleen duurt dit effect zo’n zes uur, dat van koffie niet.’

Gaat het bij medicinaal gebruik altijd om kleine hoeveelheden drugs?

‘Niet altijd. Soms kan juist de trip helpen. Er is wel debat over, maar bij psilocybine, de werkzame stof in truffels en paddo’s, kan de trip onderdeel uitmaken van het therapeutisch effect. Je kunt bij zo’n trip herinneringen ophalen die je opnieuw kunt beleven en verwerken.’

U heeft het vooral over onderzoek in Amerika, is er onderzoek in Nederland naar de positieve effecten van drugs?

‘Er is een lichte toename in het onderzoek hier, maar ik weet niet of het ooit een grote onderzoeksstroom gaat worden. Middelen als ketamine vinden langzaamaan de weg naar psychiatrie. Als het gaat om echt fundamenteel onderzoek, waarin onderzoekers kijken hoe psychedelica en hun farmacologische mechanismes werken, is er niet veel te doen in Nederland.’

Hoe kan dat?

‘Goede vraag.’

Zit het onderwerp in de wetenschappelijke wereld nog teveel in de taboesfeer?

‘Dat speelt mee. Het onderzoek naar drugs lijkt leuk en makkelijk, maar het is mede door het taboe moeilijk om goed op poten te zetten. Het kost gewoon enorm veel tijd om de vergunningen aan te vragen die je nodig hebt, dat schrikt af. Je kunt niet zomaar paddo’s kopen in de winkel, de middelen die je gebruikt moeten eerst onderzocht worden en aan allerlei kwaliteitseisen voldoen. Daarom is het ook nog eens enorm duur.’

En hoe zit het met bijwerkingen? Drugs zijn niet zonder risico.

‘Het aardige van psychedelica is dat ze fysiek gezien niet toxisch zijn. De lichamelijke schade is verwaarloosbaar. Het risico zit hem in de mentale belevenis. Er zijn mensen die bad trips krijgen. Dat is vaak gekoppeld aan de emotionele toestand van iemand als hij begint. Daar moet rekening mee worden gehouden. Een goede screening en medische begeleiding is belangrijk.’

Het Science Café is vanavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in Irish pub The Shamrock (Smetiusstraat 17 Nijmegen). De avond is gratis toegankelijk.

2 reacties

  1. Anne schreef op 12 juli 2020 om 01:08

    Ik zou graag eens een testpersoon willen worden. Ik aanvaard alle risico’s. Zwaar autist. Met psychoses ergste categorie en behoor op de zwaarste en ziekte personen. Maar… Ik gebruik nu al 2 jaar speed. En elke dag bij elkaar 0,25 gram. Ik merkte zeer snel dat mijn ernstige autisme minder werd. En de 3x per jaar (minimaal) een psychose met giga angsten. Die zijn sinds de speed verleden tijd. 30 mg haldol en 30mg abilify als anti psycotica hed ik nog maar alleen 10mg haldol.
    Zelf afgebouwd. Voelde dat het eindelijk kon. Maar ik gebruik nu 2 jaar elke dag speed. En gister en vandaag van een nieuwe dealer. Geprobeerd.. En verviel in een donkerdere ik. En begon direkt na een snuif nieuwe speed gi-gan-ti-sche depressiviteit.
    Met “schreeuwen” laat me sterven. Ik kan niet meer ik wil sterven jans en smeltje mijn raten. Begraaf me tussen hun in. Laat me sterven jezuuuuuuuuus alstublieft broer laat me sterven ik kan niet meer. ”
    En opeens stopte de tranen na 2 uur krijsen. Nam van oude speed wat nog lag en werd ik beterder.
    Nu weemoedig nog. Maar ik heb mijn leven kunnen reden uit monsterhuwelijk en helscheiding met ernstige dodelijke slachtoffers genoeg gehad. Overleefd! Door de amfetamine.
    Ik wil graag aan de amfetamine. Rotzooi snuiven waarbij geen enkele zak die ik kocht per 50 of 100 gr was hetzelfde. Ieder zak de werking weer ondergaan wat doet deze mij. Ik geen enkel drugs effect vanamfetamine. Alleen dat ik ietsie meer energie heb en ik niet 2 x per dag 2 uurtjes moet slapen. Maar geen euforie geen… Niks niet.
    Enige is dat ik nu ietsje mee kan doen met de maatschappij en tegen mensen kletsen enzo.. Geen psychoses en autisme van cat. 2 en 3 volledige opname ernstige begeleiding. Heb ik voor mezelf gekozen met m’n speed en woon in een eigen 25m2 mini huisje maar groot genoeg voor mij wat zit buiten de deur volledig in rolstoel door een ongeluk. Das situatie. Nu. Ik denk er niet aan begeleid te wonen. Maar buurman heeft veel met kinderen met autisme gewerkt en hij begeleid mij wat. En dat voelt wel goed.
    Maar ik snoof de speed die ik 7 uur nogsteeds niet droog was en normaal h as lf uurtje.. Raar. Smaak bleef aan m’n mond met vinger vreselijk goor smaken. Normaal proef ik dat 3 seconden en weg. Maar deze nieuwe speed 15 minuten later uitspugen.
    Maar ineens vervallen.. Hmm regen.. Geen zin vandaag en opeens barst ik in tranen uit laat me sterven.!
    Hoe kan dan? Ik heb speed droog moeten hakken met mesje hakken. Maar was bizar dus. Nu bijna nacht voel ik me iets beter. Maar wat moet ik. Ik wil dex proberen of ritalin. En keyamine tegen depressie geel ernstig 225 mg amitriptyline. Maar iks niet überhaupt niet in de buurt van een serotonine syndroom waar ik 2 jaar terug bang voor was. Dacht speed veel serotonine amitriptyline ook alleen serotonine… Kan ik afbouwen ook de amitriptyline. Maar toen ik bij laatste van ge tabletjes daarvan zat werd ik weer giga depri erg, maar dus de serotonine van amfetamine kon totaaaal niet m’n antidepressiva veranderen of dragen.
    Dus dat was goed.
    . Nu lees ik over de paffos en truffels en ik denk nou ik heb heeeel veel om te verwerken 15 jaar opgesloten tbs. Ze wouden er acuut uit hebben want ik moet vrij in regulie gesloten afdeling zonder tba. Maar ik vroeg ieder jaar verlening bij de rechter.
    Ik vertrouwde mezelf niet. Ik voelde me ziek. Te zien. Na opeen dubbele dosis alles 22 pollen oer dag plus depot met infiltranten pijn en koorts elje 4 weken.
    ECT 75 behandeling als geen 85 waren. Afschuw. Mijn bij a gehele leven kwijt. Ik vergeet alles. Maar dan ook ECHT ALLES!
    Stel me de vraag hoe was de week. Wat heb je gedaan? Vraag ik… “welke dag is het nu dan.? En goeie vraag ik hoop jij dat nog weet voor mij… Ik heb januari herseninfarct gehad. Overleeft want ik voelde dat zelf nadat mijn ex ook had gehad tijdens relatie en ik door m’n niet gerust gevoel gaan kijken naar hem. Bleek hij al 2 uur in herseninfarct. Hulp kwam te laat en artsen condoleerden mij bijna. Maar hij loopt weer gewoon na 2 dagen mocht hij staan. En.. Alkes goed..
    Maar ik… Mijn leven. Ik ben kapot en op. Ik zit onder de fentanyl pleisters(morfine plijsters en 30mg oxycodom maar gebruik meestal maar 2 gelukkig.

    Ik wil echt ketamine behandeling. Zo niet? Zoek ik het via dealers. En paddos ben ik voor zelf gebruik te bang voor de trip. Maar voor verwerken en herbeleven zou fantastisch zijn.
    Speed weet ik niet wat dat was het krijsen was en janken als een wolf, laat me sterven. Ik lag op de grond bij de deur. Buurman zei ik help me alsjeblieft ik ga kapit. Alles mag iedereen mij afnemen. Alles wat hier staat en gewoon Alles doet me niks maar laat me sterven. Ik neem overdosering speed. Ik wil doof. Ik kan mijn 2 weken medicatie nemen. Maar dat wordt lichaam uitgewerkt omdat onbekende grote hoeveelheden zijn. Dus komt er uit en ik ga er zeker niet dood van. Alsjeblieft maak me kapot.dood.!half uur later na bezoek buurman half uur later weer komen kijken. Ging beter. Ik had andere speed weer gebruikt.

    Ik wil stoppen met de troep in de speed. Ik wil de amfetamine hebben. (komt waarschijnlijk ook). Maar keyamine testen? Ik meld me aan. Paddo’s durf ik nu uitgelegd is.. Blowen nooit weer.
    Geen coke en geen xtc ben ik te bang voor.
    Maar van mij met mijn eerdere dealer advies…..

    Kijk naar amfetamine en ernstige autisme… Hoever helpt het? Doe onderzoek. De autist en zouden eens moeten voelen hoe het voelt al, nauwelijk autisme meer. Duurt e of 4 dagen of je het merkt. Zonder het drugs gevoel. Alles van speed werking werkt voor autist geheel anders. Niks niets van drugs gevoel. Alleen giga verlichting.
    Maar hoe kan het na snuif ik in janken uit barste en bij oude speed werd iets beter.
    Mag ik een testpersoon met meerde middelen tegen autisme lsychodes en depressie? Ik ben erg kundig in serotonine en dopamine dex en lebo amfetamine.

    Probeer op mij.

    Alleennbang voor xtc en coke en al die dingen..
    Keyamine nooit gehad.
    1c truffel.

    • Helpende Hand schreef op 20 juli 2020 om 13:43

      Het is niet verstandig om psychedelica te gebruiken wanneer je aanleg hebt voor psychosen.
      Speed maakt je dan wel socialer maar naast de negatieve impact die het heeft op je lichaam denk je alleen maar minder last te hebben van je autisme, in de realiteit ben je gewoon wat socialer maar qua functioneren in de hersenen worden er geen nieuwe verbindingen gelegd die het autisme verhelpen.
      Er bestaan ook medicijnen (niet de SSRI’s die psychiaters voorschrijven) voor memsen met autisme (zoals methylphenidaat) die wel degelijk helpen bij de negatieve gevoelens en sociale interactie bevorderen, maar ook daar geld dat als je gevoelig bent voor psychoses of vaak paniek aanvallen hebt je beter deze medicatie niet gebruikt.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!