‘Deze regeling zit nog vol mankementen’
Een kamer vinden op basis van loting: de nieuwe regeling van studentenhuisvester SSH& verdeelt de Nijmeegse studenten. 'Wij eisen dat de SSH& dit plan intrekt', zegt Evelyn Janssens van studentenvakbond AKKU. ‘Het nieuwe systeem is beter dan het oude’, vindt Leon Prins van huurdersorganisatie SPH.
Vanaf volgend collegejaar zijn de wachttijden bij SSH& verleden tijd. Wie toch nog een kamer wil via Nijmeegse grootste studentenhuisvester, moet deelnemen aan een loting. Het nieuws verdeelt de Nijmeegse studenten.
Studentenvakbond AKKU: ‘Deze regeling zit nog vol mankementen’
‘Wij zijn boos’, zegt Evelyn Janssens, voorzitter van studentenvakbond AKKU. ‘Deze regeling wordt blindelings ingevoerd en zit nog vol mankementen.’
Janssens gelooft niet dat een loting de doorstroom van studentenkamers zal verbeteren. ‘Dat kan alleen door zelfstandige woningen te bouwen, niet met deze concurrentievervalsing waarbij enkel mensen met een SSH&-kamer mogen meedoen met loting voor een studio. Is dit überhaupt legaal?’, vraagt de voorzitter zich af.
Met name de overgangsregeling is een doorn in het oog van AKKU. Wie in oktober 2019 al minstens vier jaar op de wachtlijst staat, mag vanaf juli 2020 gedurende een jaar ook meeloten voor zelfstandige woningen, ongeacht of je nu al bij de SSH& huurt. Daardoor worden studenten die drie jaar terug 30 euro hebben betaald voor een kamer, nu door de SSH& uit het systeem gegooid. AKKU zegt ook al de hele dag boze studenten aan de lijn te hebben die juridische stappen tegen de SSH& willen ondernemen.
Volgens AKKU overtreedt de SSH& de regels van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting, dat stelt dat ook studentenvakbonden mogen participeren in de voorbereiding van het beleid van studentenhuisvesters. Dat is nu niet gebeurd. ‘Pas wanneer de SSH& dit plan intrekt, kunnen wij met hen in overleg gaan over een eventuele nieuwe regeling’, aldus Janssens.
Om hun woorden kracht bij te zetten, lanceert studentenvakbond AKKU een petitie.
Huurdersorganisatie SPH: ‘Nieuwe systeem is beter dan het oude’
‘We beseffen dat het voor sommige mensen wennen zal zijn, maar al met al denken we dat het nieuwe systeem beter is dan het oude,’ zegt Leon Prins, voorzitter van de huurdersorganisatie Stichting Platform Huurdersbelangen (SPH) die heeft meegewerkt aan en ingestemd met het lotingssysteem.
Volgens Prins had het oude huursysteem van SSH& veel regels en minstens zoveel uitzonderingen. Loten is veel simpeler, meent hij. ‘Je hoeft je niet meer een jaar van tevoren in te schrijven. Wil je een kamer, dan loot je nu mee. Studenten kunnen zelf bepalen of ze voor een minder populaire kamer gaan met een hoge toewijzingskans of een populaire kamer met een kleinere lotingskans.’
‘Loten is veel simpeler dan het oude systeem’
Is het nieuwe systeem niet zuur voor mensen die net niet hebben kunnen profiteren van het oude systeem? ‘Voor hen is er een overgangsregeling’, zegt Prins. ‘Studenten met vier jaar wachttijd maken bij matig populaire complexen kans op een zelfstandige eenheid en krijgen nog een jaar de tijd om hun opgespaarde wachttijd te gebruiken. Voor alle andere studenten geldt dat ze eerst geen kans maakten op een woning, maar in een systeem van loting wel.’
Prins wijst nog op een ander aspect van de nieuwe regeling: de reisurgentie. Die was in eerste instantie niet in het nieuwe systeem opgenomen. ‘Wij hebben bij SSH& aangedrongen dat studenten die langer dan twee uur (enkele reis, red.) naar de campus onderweg zijn, geen keuze hebben en wel op kamers moeten.’ De SSH& nam het standpunt over: studenten met 121 minuten reistijd of meer krijgen voorrang op een kamer – op Vossenveld.
Anno schreef op 21 oktober 2019 om 17:48
Het is vervelend voor de mensen die nét buiten de overgang vallen AKKU, dat ben ik helemaal met jullie eens. Maar in de toekomst hebben niet alleen langstudeerders een kans op een wooneenheid (denk aan het onbereikbare Proosdij) maar is er een gelijke kans voor elke student. Is gelijkheid, naast de democratisering van een populariteitswedstrijd, het racisme van zwarte piet, en ”duurzaamheid om het duurzaam zijn” niet een van jullie buzz words?
Bijzonder weer.
Een kamer huren wordt verre van exclusief door een loting. Dat zie je ook op de sociale huurmarkt; als starter maak je geen kans.
fra schreef op 23 oktober 2019 om 17:18
niet dat er überhaupt iemand in een SSH&-gebouw wilt wonen
Stijn schreef op 31 oktober 2019 om 15:59
Het is vreemd dat dhr. Prins aangeeft dat de reisurgentie een verbetering is. Die regeling wordt namelijk slechter dan voorheen. Voorheen konden deze studenten ook in andere complexen terecht. Nu moeten ze verplicht naar Vossenveld.