Dossier

Een virtueel campusbezoek, speciaal voor internationale studenten

21 jan 2019

Deze donderdag vindt op de Radboud Universiteit de allereerste virtuele open dag plaats. Duizend studenten uit meer dan honderd landen zullen een online bezoek brengen aan de campus. ‘Een weekendje Nijmegen is voor veel internationale studenten te duur,’ zegt Liz Bouten van de Dienst Marketing en Communicatie, die de open dag organiseert.

Waarom een virtuele open dag?

Buitenlandse universiteiten doen het al langer en sinds kort hebben ook de universiteiten van Twente en Wageningen er eentje. Ook de Radboud Universiteit is steeds vaker aanwezig op online ‘University Fairs’, waar universiteiten zich aan internationale studenten presenteren. ‘De stap naar een eigen virtuele open dag was niet groot meer’, vertelt Liz Bouten van de Dienst Marketing en Communicatie.

Voor wie is de open dag bedoeld?

In de eerste plaats voor internationale studenten. ‘Een weekendje Nijmegen is voor veel studenten te duur’, zegt Bouten. ‘Maar ook Nederlandstalige studenten met interesse in een Engelstalig programma zijn welkom.’

Hoe werkt het?

Studenten met interesse moeten zich eerst inschrijven. Op donderdag kunnen ze net als op een echte open dag via www.ru.nl/vod presentaties van verschillende opleidingen volgen – al dan niet samen met hun ouders. Tijdens de streaming van de filmpjes kunnen ze vragen stellen aan de sprekers via een chatprogramma. Die worden ofwel meteen door de spreker, ofwel door een medewerker via de chat beantwoord.

Ook aan praktische informatie ontbreekt het niet. Zo zijn er filmpjes met uitleg over de aanmelding voor een programma en over Nijmegen als studentenstad. Ook is er specifieke informatie voor studenten uit bepaalde landen waarin bijvoorbeeld hun onderwijssysteem met het Nederlandse wordt vergeleken. En het is mogelijk om virtueel over de campus te lopen.

De homepage van de virtuele open dag. Bron: Liz Bouten

Hoe ziet het programma eruit?

De eerste presentatie start donderdag om 9 uur, de laatste om 17 uur. Aangezien heel wat bezoekers in landen met een andere tijdzone wonen, kunnen de presentaties gedurende de hele dag worden herbekeken. Op zaterdag 16 februari is er nog een tweede virtuele open dag.

Wie komt er zoal langs?

Op zondagavond 20 januari waren er 1.043 registraties van studenten met 104 verschillende nationaliteiten. De landen met de meeste inschrijvingen zijn achtereenvolgens Nederland, Duitsland, Indonesië, India, Roemenië, Italië, Brazilië, de Verenigde Staten, Bulgarije en Turkije. 40 procent van de aangemelde studenten heeft interesse in een bachelor, 58 procent in een master en 2 procent in een PhD. Bouten: ‘Ik zou tevreden zijn als de helft hiervan deelneemt.’

Ter vergelijking: bij een fysieke open dag voor internationale masterstudenten komen er doorgaans ongeveer tachtig studenten opdagen, voor de bachelor een zestigtal. Voor Duitse studenten zijn er aparte open dagen, die meestal zo’n tweehonderd studenten trekken.

Dus binnenkort is het gedaan met de fysieke open dag?

Nee, dat is niet de bedoeling. ‘De open dag voor internationale studenten blijft sowieso behouden’, zegt Bouten. ‘Uiteindelijk gaat er niets boven face-to-face contact.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!