Eerste fietsprof komt naar Nijmegen

09 apr 2015

Kevin Krizek, verbonden aan de University of Colorado in Boulder, komt naar Nijmegen als bijzonder hoogleraar aan de managementfaculteit. Verkeersplanoloog Karel Martens introduceert de man die te boek staat als fietsprofessor, de eerste in de wereld. 

Cargobikes: fietsprofessor komt naar Nijmegen om slimmer fietsgebruik te stimuleren. Foto: Creative Commons
Cargobikes: fietsprofessor komt naar Nijmegen om slimmer fietsgebruik te stimuleren. Foto: Creative Commons

Moet nota bene een fietsland als Nederland de fietsprofessor werven in de Verenigde Staten? Verkeersplanoloog Karel Martens – zijn afdeling fungeert als gastheer van Krizek – kan het uitleggen: dit land loopt weliswaar over van kennis over het fietsen, maar die wordt nog weinig gedeeld met de wereld. ‘Het zijn vooral ambtenaren en consultants die ermee bezig zijn, in de wetenschap heeft het fietsen nauwelijks aandacht gekregen.’

Kevin Krizek. / Foto: University of Boulder Colorado
Kevin Krizek. / Foto: University of Colorado Boulder

Kevin Krizek is dit jaar verbonden aan de universiteit om workshops te verzorgen, en om kennis op te doen over de talrijke fietservaringen in het land. Martens: ‘Nederland is natuurlijk een fantastische proeftuin. Dankzij Krizek kunnen we de kennis hierover verdiepen en verspreiden over weer andere landen.’ In zijn thuisstaat Colorado heeft Krizek een groot aantal onderzoeken verricht, recentelijk over de plaats van de fiets in het woon-werkverkeer.

Wat staat bovenaan de onderzoeksagenda? Twee dingen, zegt Martens. Krizek gaat bijdragen aan de voorbereiding van het VeloCity-congres in 2017 in Arnhem en Nijmegen, én hij gaat werken aan nieuwe onderzoeksprogramma’s. Voor dit laatste wijst Martens op een aantal nu lopende aanvragen voor Europese projecten rondom de e-bike.

Dit weekend zal Krizek een bijdrage leveren aan een internationaal congres in Nijmegen over cargobikes. ‘Krizek kan op vele fronten kennis brengen en halen’, zegt Martens . ‘Kennis is hot. De wereld staat te trappelen om fietskennis op te doen en toe te passen.’ / Paul van den Broek

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!