Eerste gebruikers in monumentale Latijnse School: ‘Ik had niet verwacht dat het zo storm zou lopen’

06 sep 2024

Sinds deze week maken de eerste afdelingen van de Radboud Universiteit gebruik van de Latijnse School. Terwijl de werkzaamheden op de begane grond nog in volle gang zijn, praten enkele alumni in het Loopbaanlab over hun carrièreperspectieven.

Hoge plafonds met houten steunbalken, wenteltrappen, zware houten deuren, oude kelders met kleine raampjes waardoor nog nét de Stevenskerk te zien is. Het komende anderhalf jaar heeft de Radboud Universiteit de Latijnse School in bruikleen, bepaald niet de doorsnee college- of vergaderlocatie.

Jeroen van den Hoven voor de Latijnse School. Foto: Diede van der Vleuten

Sinds deze week vinden de eerste activiteiten plaats in het monumentale pand. Zo konden Radboud-alumni dinsdag binnenlopen bij het Loopbaanlab, een initiatief van loopbaanbegeleider Jeroen van den Hoven. Tien minuten na het openen van de deuren zit er al een handjevol alumni aan een tafel in een grote ruimte op de eerste verdieping. Druk in gesprek over hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt, en wat te doen na de studie.

Vastlopen op arbeidsmarkt

‘Het Loopbaanlab is voor alumni die langer dan zes maanden geleden zijn afgestudeerd, maar vastlopen op de arbeidsmarkt’, licht Van den Hoven toe, als de groep even pauze houdt. ‘We willen vooral dat ze onderling met elkaar in gesprek gaan. Vaak helpt het al als mensen merken dat anderen met dezelfde problemen worstelen. Dat was vandaag ook meteen duidelijk: je merkt dat het snel een groep wordt, die samen problemen aanvliegt.’

Dat er behoefte is aan een dergelijke bijeenkomst, vindt de loopbaanbegeleider niet gek. ‘Het wetenschappelijk onderwijs is natuurlijk niet zo stagegericht als het hbo. Dat is mooi, want ik vind dat je iedereen de kans moet geven om in alle vrijheid een studie te volgen. Maar je ziet dat sommige studenten worstelen met het vertalen van hun academische vaardigheden naar concrete beroepsmogelijkheden. Daar zouden sommige opleidingen denk ik meer aandacht aan mogen besteden.’

‘In september hebben we de eerste kleinschalige bijeenkomsten, om de laatste kinderziektes eruit te halen’

‘Maar er zijn natuurlijk ook mensen die hier niet helemaal op de juiste plek zijn’, gaat hij verder. ‘Als je bijvoorbeeld met een burn-out kampt, of tegen financiële of andere maatschappelijke problemen aanloopt. Voor dat soort gevallen hebben we hier een sociale kaart, zodat ik mensen kan doorverwijzen naar andere hulpinstanties.’

Terwijl de alumni nog druk in gesprek zijn met elkaar, komen er ook andere mensen het gebouw binnen. Een overleg van Music Moves, een trainingsprogramma gericht op het opzetten van muziekevenementen voor bijzondere doelgroepen (bijvoorbeeld mensen met een beperking, daklozen en ouderen) verzorgt. Ook zij verplaatsen zich naar de eerste verdieping – beneden wordt nog volop verbouwd. Met wat gehannes worden de stoelen, die beneden in de opslag staan, de smalle trappen op gemanoeuvreerd.

Doorklussen

Een snelle rondgang door het pand leidt langs vele nauwe trappetjes, kleine gangetjes en kamertjes met uitzicht over de Stikke Hezelstraat. Ook de oude archiefruimte, waar de kasten bedekt zijn onder een dikke laag stof, is nog zichtbaar.

Ondertussen wordt er op de begane grond flink doorgeklust door de aanwezige werklui. ‘Nog deze week verwachten we dat het gebouw helemaal gebruiksklaar is’, vertelt cultuurcoördinator Martijn Stevens. ‘Deze maand hebben we al de eerste kleinschalige bijeenkomsten hier, om de laatste kinderziektes eruit te halen. Nog niet alle meubels staan op de juiste plek. In oktober hopen we het gebouw volledig te kunnen gebruiken.’

De bedoeling is dat er in de toekomst – naast vergaderingen en bijeenkomsten – ook onderwijs gaat plaatsvinden in de Latijnse School. Onder andere de Radboud Honours Academy, het Donders Citylab en de jaarlijkse nascholing voor docenten Grieks en Latijn gaan gebruik maken van het gebouw.

Rolstoelvriendelijk

Om het monumentale pand zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken zijn de trappen voor de ingang vervangen door een rolstoelvriendelijke oploop. Ook zijn de toiletten en keukentjes in het gebouw weer gebruiksklaar en schoon gemaakt. Zodra de benedenverdieping af is, kunnen daar ook bijeenkomsten plaatsvinden, zodat niet iedereen de smalle trap op hoeft.

Of het gebouw echt geschikt is voor haar functie, blijft de vraag. De houten vloeren en grote ruimtes maken het erg gehorig. En voor mindervaliden zijn de bovenverdiepingen niet bereikbaar.

Van den Hoven is hoe dan ook enthousiast. Op de eerste editie van het Loopbaanlab, dat iedere eerste dinsdag van de maand plaatsvindt, kwamen uiteindelijk 26 alumni af. ‘Ik had niet verwacht dat het zo storm zou lopen. Hopelijk kunnen we volgende keer gewoon beneden zitten.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!