Eerste Kamer stemt voor hogere vergoeding pechstudenten

26 jun 2024

De Eerste Kamer is akkoord met de wet die de ‘kwaliteitsbekostiging’ in het hoger onderwijs schrapt. Daarin staat ook dat de tegemoetkoming aan studenten van het leenstelsel met de inflatie meegroeit, wat 200 euro kan schelen.

Universiteiten en hogescholen hoeven niet langer allerlei plannen in te dienen om in aanmerking te komen voor de miljoenen die vrijkwamen nadat de basisbeurs in 2015 werd afgeschaft.

Na de Tweede Kamer vindt ook de Senaat dat het geld voortaan ‘gewoon’ naar hogescholen en universiteiten kan worden overgemaakt. Dat scheelt veel papierwerk en het is een welkome bijdrage voor instellingen die de komende tijd minder te besteden hebben vanwege teruglopende studentenaantallen.

Tegemoetkoming

De wet van demissionair minister Robbert Dijkgraaf regelt ook dat studenten die onder het leenstel vielen tot iets meer dan 200 euro extra tegemoetkoming kunnen krijgen. De vergoeding groeit mee met de inflatie.

Het bedrag gaat hierdoor omhoog van 359 naar 410 euro per jaar. Afgestudeerden die vier jaar basisbeurs zijn misgelopen krijgen dus begin volgend jaar een tegemoetkoming van 1.640 euro, in plaats van 1.436 euro. Op een gemiddelde studieschuld van 17.100 euro scheelt deze aanpassing ongeveer 1,1%.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. R schreef op 26 juni 2024 om 15:09

    1,1%; typische schijnpolitiek. Studenten bakken met geld laten betalen en dan de reddende engel spelen met 200 euro.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!