De eerste wetenschappelijke silent disco

02 jun 2017

Hoe beïnvloedt muziek het gedrag van mensen? Tijdens de silent disco op de Music Meeting 2017 hopen onderzoeksters van de Radboud Universiteit hier antwoord op te krijgen. Een leuker onderzoek bestaat niet: de proefpersonen hoeven alleen maar los te gaan op muziek. Wel met een koptelefoon op.

Het is volgens onderzoeksters Nina van den Broek en Carina de Kort de eerste wetenschappelijke silent disco ooit. Op de Music Meeting aanstaand pinksterweekend willen zij onderzoeken hoe muziek het gedrag beïnvloedt. Daar hoeven de proefpersonen niet veel voor te doen. Alleen korte vragenlijsten invullen en dansen met een koptelefoon op het hoofd.

‘Helaas wees Lowlands onze aanvraag af’

Bij het onderzoek worden er twee groepen gemaakt. De ene helft krijgt andere muziek te horen dan de andere helft. Van den Broek: ‘We willen dan gaan kijken of de ene groep zich anders gedraagt dan de andere groep.’ De Kort voegt daaraan toe: ‘Dat is precies wat we willen weten: Hoe verandert je stemming en gedrag door muziek?’

Bijna stonden de onderzoekers op Lowlands. Niet als artiest, maar als wetenschapper. In het kader van Lowlands Science  wilden ze daar hun onderzoek uitvoeren. Van den Broek: ‘Helaas wees de organisatie onze aanvraag af.’ Dat betekende niet het einde van het onderzoek: de organisatie van Music Meeting gaf het tweetal alsnog een podium voor hun onderzoek.

Music Meeting vindt dit weekend plaats in Park Brakkenstein. Er is naast een aantal podia ook een aparte plek ingericht voor de wetenschap: Meet Radboud. Hier kunnen bezoekers Arabisch leren, naar een lezing luisteren en de eerste wetenschappelijke silent disco ondergaan. De Kort: ‘Gelukkig duurt het onderzoek niet lang. Want net als op een echt festival, zal er een snelle doorloop van mensen zijn.’

Music Meeting vindt plaats op 3, 4 en 5 juni. Meer informatie is te vinden op de website van Music Meeting.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!