Eerstejaars beleven nieuw Introfestival in Goch (Dld)

21 dec 2017

Goch, vlak over de Duitse grens, is aangewezen als locatie voor het allereerste Introfestival. Volgens de organisatie van de Radboudintroductie was het terrein aan een meertje liefde op het eerste gezicht. Hier strijken in augustus duizenden eerstejaars neer tijdens de introductie.

Duitsland heeft er weer een festival bij! Het eerste Introfestival, dat de traditionele introkampen zal vervangen bij wijze van afsluiting van de Radboudintroductie, is dit jaar in Goch. Het plaatsje ligt net over de Duits-Nederlandse grens, zo’n dertig kilometer van Nijmegen. Op 24 augustus slepen de nieuwbakken studenten zich met hun laatste energie richting deze festivalweide om de introductie feestelijk af te sluiten.

Het festival is een ambitieus project dat plek gaat bieden aan vier- à vijfduizend studenten. Wat zij op het terrein in Goch aantreffen? Een feesttent met een capaciteit van drieduizend personen, vijf plekken waar dj’s tot in de nachtelijke uurtjes doordraaien, honderd picknicktafels, een theaterpodium, een vuurplaats, en een strandje. Met de locatie aan een meer is er tevens de mogelijkheid tot zwemmen.

De perfecte locatie

Rob Vaessen, manager van de afdeling Student life, geeft aan dat de keuze voor Goch gemakkelijk was. Liefde op het eerste gezicht. ‘In september en oktober hebben we een aantal locaties bezocht. Bij Goch hadden mijn collega’s en ik meteen het gevoel: dit is het, de perfecte plek! Goch voldeed aan alle voorwaarden.’ Een van die voorwaarden was dat het op maximaal drie kwartier rijden van Nijmegen moest liggen, maar ook weer niet té dicht bij. Dan zouden studenten namelijk weer terug naar hun vaste slaapplek gaan en dat is niet de bedoeling. ‘Wij zorgen voor de slaapplekken. Dat worden waarschijnlijk hard plastic tenten. Over de bedden zijn we nog aan het nadenken.’

Praktische voordelen

Andere praktische voordelen: het terrein is afgebakend met een muurtje en het festival veroorzaakt hier geen overlast voor omwonenden (die zijn er namelijk niet). ‘Daarnaast past deze locatie goed bij de universiteit’, zegt Vaessen. ‘Het heeft een kloosterachtige setting die doet denken aan Soeterbeeck. Het is geen saai, vlak festivalterrein.’

Voor de invulling van het programma wendt de organisatie zich tot de verschillende verenigingen. Wat er precies te doen valt, staat nog niet vast. Wat wel vast staat: de cantus op vrijdagavond, cultureel aanbod ter vervanging van het cultuurfeest op zaterdag en het eindfeest zaterdagavond zijn allemaal in de grote feesttent. ‘Verder is het aan de verenigingen. We willen een zo divers mogelijk programma, dus of er nu muziek, theater of iets anders op het hoofdpodium staat, maakt me niet uit.’

5 reacties

  1. J.P. schreef op 21 december 2017 om 13:16

    O wauw, er is tegenwoordig zelfs een hele afdeling op de Radboud Universiteit genaamd ”Student Life!” Waar is dit voor nodig Radboud Universiteit? Aan de ene kant zijn er kwalitatief goede opleidingen die onder constante bedreiging van opheffing staan en aan de andere kant schieten er afdelingen de grond uit die geen enkel NUT hebben ten behoeve van de kwaliteit van het onderwijs of het onderzoek aan de RU. Nu het predicaat ‘beste brede universiteit’ niet meer aan onze universiteit gekoppeld is – en daarmee geen extra studenten meer aangetrokken kunnen worden – zet de RU blijkbaar louter in op het werven van studenten, en worden kleine, doch kwalitatief goede opleidingen aan hun lot overgelaten. De RU besteed blijkbaar haar geld liever aan dit soort afdelingen, die studenten lekker willen maken voor de RU door middel van spektakel en plezier. Wat betreft de maatschappelijke betrokkenheid van de RU weet zij in ieder geval de tijdsgeest haarfijn aan te voelen. Zich afvragen of dat iets is dat op een universiteit hoort, is blijkbaar totaal irrelevant.

    Wat men met deze korte termijnvisie maar weer duidelijk maakt, is dat de kwaliteit van het onderwijs secundair is ten aanzien van de studentenwerving. Wat nogal vreemd is, aangezien het juist de kwaliteit van het onderwijs is die studenten in de eerste plaats zal aantrekken (en zal behouden)!

    • M.M. schreef op 30 januari 2018 om 13:13

      ‘Student Life’ is de nieuwe naam voor Stichting Nijmeegs UniversiteitsFonds (SNUF). Deze afdeling bestaat al meer dan 50 jaar.

  2. RJ schreef op 21 december 2017 om 14:25

    Dus er staat nog niets vast, behalve dat die belachelijke cantus nu bij alle introgangers door de strot wordt geduwd? Wauw. Dan heb je een flink bord voor je kop als “manager student life”.

    • DWJ schreef op 6 januari 2018 om 19:45

      De feesttent heeft een capaciteit van 3000 man, als ik me niet vergis is het verwachte aantal introlopers op het festival rond de 5000. Dus nee, niet iedereen wordt de cantus door de strot geduwd, het is een optie om er heen te gaan. Het introfestival heeft als doel een rijke variatie aan activiteiten aan te bieden, waar elke individuele nieuwe student zijn eigen weg door kan banen. Ben je geïnteresseerd in een zangvereniging, ga je naar een activiteit van die zangvereniging. Heb je interesse in een cantus, ga je naar de cantus. Wil je naar een christelijke vereniging, dan neem je daar een kijkje. Wil je wat van de Nijmeegse gayscene weten, dan kan dat daar ook. Het voordeel van zo’n festival is dat er voor ieder wat wils is, dat je niet gebonden bent aan wat de meerderheid van je introgroepje wil. Dat maakt het introfestival wat mij betreft een heel mooi idee en een flinke verbetering op voorgaande jaren.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!