Eerstejaars biologie vaker vrouw en international

10 apr 2018

De eerstejaars bioloog ziet er volgend jaar anders uit dan de eerstejaars van de afgelopen jaren. Eén op de vijf is een internationale student en de kans is heel groot dat de eerstejaars een vrouw is. Dat is het (voorlopige) resultaat van de numerus fixus bij biologie.

Aanleiding voor de numerus fixus bij de biologen is de overstap op het Engels als voertaal in de faculteit. Scheikunde en moleculaire levenswetenschappen zijn al volledig Engelstalig, in september volgen biologie en informatica. Momenteel telt biologie al de meeste studenten binnen de faculteit. Als de opleiding in september Engelstalig wordt, dan zou die wel eens overstelpt kunnen worden door internationale studenten, zo was de vrees.

Score

Maar dat blijkt mee te vallen. In totaal hebben zich 291 studenten aangemeld, een derde vanuit het buitenland. Een groot deel van de buitenlandse studenten viel echter meteen al af vanwege een ontoereikende vooropleiding, vertelt onderwijsdirecteur Gert Jan Veenstra. Uiteindelijk bleven 213 studenten over waarvan er 200 kunnen worden toegelaten.

‘Het zijn vooral internationale studenten die bij de voorselectie zijn afgevallen’

Er is een ranglijst opgesteld op basis van drie criteria: de score op een digitale toets, de resultaten van het laatste schooljaar dat ze hebben afgerond (in Nederland 5 vwo) en een geschreven motivatiebrief. De eerste twee criteria wogen het zwaarst. ‘Uit onderzoek blijkt dat die criteria het meest bepalend zijn voor het studiesucces’, zegt Veenstra.

De onderwijsdirecteur gaat ervan uit dat er nog studenten af zullen haken. Bijvoorbeeld omdat ze zich ook voor een andere opleiding hebben opgegeven. De opleiding mikt op een uiteindelijke instroom van een kleine 200 studenten, want dat is het maximum aantal dat de opleiding verantwoord vindt met het oog op de kwaliteit van het onderwijs. Kenmerkend voor biologie zijn namelijk de vele practica en dat vraagt kleinschalig onderwijs.

Veenstra houdt rekening met een groter aantal aanmeldingen volgend jaar. Want heel wat scholieren blijken nog onbekend met de nieuwe selectie en daarmee van de vroege inschrijving. ‘Wij krijgen ook nu nog signalen dat veel aspirant-studenten niet op de hoogte waren van de numerus fixus.’
De Nijmeegse biologie-opleiding is de enige in het land met een numerus fixus.

Europese student

Van de 213 studenten is 68 procent vrouw. Biologie telt ook nu meer vrouwen dan mannen, maar het percentage was niet eerder zo hoog. Ook het aandeel internationale studenten is groter dan voorheen. In totaal komen 44 studenten van over de grens. Vooral Europeanen, waarvan 10 uit Duitsland, en 8 Aziatische studenten. In totaal telt de ranglijst 19 verschillende nationaliteiten.
Maar dat de verengelsing van de opleiding ten koste gaat van Nederlandse studenten, gelooft Veenstra niet.

‘Het aantal Nederlandse kandidaten geeft daar vooralsnog geen aanleiding toe. Het zijn vooral internationale studenten die bij de voorselectie zijn afgevallen op basis van onvoldoende vooropleiding. Daarbij: we hebben in Europees verband afgesproken dat we open grenzen hebben, ook wat betreft het hoger onderwijs. De tegenstelling moet dus niet zijn: Nederlandse student en de rest. De eigen student hebben we gedefinieerd als Europese student.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!