‘Eigenlijk is het niet te doen’

01 mei 2015

Steeds meer vluchtelingen willen studeren. Voor 750 plekken meldden zich in 2014 ruim duizend studenten aan, van wie de helft afkomstig was uit Syrië. Aan de Radboud Universiteit studeren momenteel acht vluchtelingstudenten.

Nicky Kerimova uit Azerbeidzjan studeert geneeskunde in Nijmegen. Foto: Mona van den Berg
Nicky Kerimova uit Azerbeidzjan studeert geneeskunde in Nijmegen. Foto: Mona van den Berg

De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF nam vorig jaar 288 Syriërs in zijn programma op – ruim vijf keer meer dan in 2013. Ze vormen daarmee de grootste groep nieuw aangenomen vluchtelingstudenten. Vluchtelingen die het UAF niet zelf kan begeleiden staan echter niet met lege handen, staat in het jaarverslag 2014. Als ze een verblijfsvergunning hebben kunnen ze via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) geld lenen voor een cursus Nederlands, waarmee ze zich alvast kunnen voorbereiden op een studie in het hoger onderwijs of het mbo. Van alle Nederlandse onderwijsinstellingen leidt de Hogeschool van Amsterdam de meeste vluchtelingstudenten op.

Aan de Radboud Universiteit studeren acht studenten met hulp van het UAF. Een van hen is Nicky Kerimova uit Azerbeidzjan. ‘Studeren terwijl je elk moment kan worden uitgezet, is eigenlijk niet te doen’, zegt ze. ‘Mijn ouders, zusje en ik hebben tien jaar op een verblijfsvergunning gewacht. We leefden jaar na jaar in asielzoekerscentra.’ Kerimova woont momenteel op kamers en net als de rest van haar familie heeft ze een verblijfsvergunning gekregen. Ze is vierdejaarsstudent geneeskunde. / HOP en Martine Zuidweg.

In de nieuwe Vox die gisteren verscheen, vertellen drie vluchtelingstudenten over hun leven in Nijmegen. Lees hun verhalen hier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!