Studenten die bij de SSH& een kamer huren en via een voorschot betalen voor gas en elektra, gaan komend jaar fors meer servicekosten betalen. De SSH& rekent op een stijging van 130 procent. Er wordt gekeken of het voorschot al per 1 januari verhoogd kan worden.
De landelijke stijging van de energieprijzen raakt ook de huurders van de SSH&. De prijzen gaan mogelijk met 130 procent omhoog. Wie nu bijvoorbeeld nog 50 euro per maand betaalt voor gas en elektra, moet binnenkort 115 euro betalen.
Dit voorschotbedrag wordt eigenlijk pas in juli 2023 aangepast. Maar omdat de prijsstijging wel al in januari 2023 ingaat, kan het betekenen dat studenten een half jaar te weinig voorschot betalen en bij de eindafrekening over het jaar 2022/2023 – die pas in juni 2024 volgt – opeens honderden euro’s moeten bijbetalen. Dat kan tot financiële problemen leiden en om dit te voorkomen overweegt de SSH& het voorschot voor huurders al per 1 januari 2023 collectief te verhogen. Maar dat kan alleen in samenspraak met Stichting Platform Huurdersbelangen (SPH) en de huurcommissie.
Schaalvoordelen
Het is nog niet duidelijk hoeveel duurder gas en elektra volgend jaar precies worden voor de SSH&-panden. De studentenhuisvester koopt energie in via een inkoopcoöperatie. De nieuwe tarieven worden pas in december bekend, maar de indicatie is dus dat de prijzen met 130 procent zullen stijgen.
Dat is dankzij de schaalvoordelen van collectieve inkoop nog steeds minder dan wat particulieren betalen, benadrukt de SSH&. Daarnaast hebben overheidsmaatregelen als energieplafond en energietoeslag mogelijk een dempend effect op deze prijzen. Daarom volgt pas in december duidelijkheid over de exacte hoogte van de energierekening.
Volgens de SSH& betaalt een huurder op dit moment gemiddeld ongeveer 40 euro per maand als voorschot voor elektra en warmte. De bedragen lopen echter flink uiteen, stelt een woordvoerder: van bijna geen servicekosten tot 150 euro per maand.
In november wordt bekend of de SSH& het voorschotbedrag al met ingang van januari 2023 kan verhogen. De studentenhuisvester adviseert huurders alvast op het verbruik te letten en zo mogelijk geld opzij te zetten.
Energieplafond
Overheidsmaatregelen zoals een energieplafond en compensatie hebben mogelijk weinig effect voor de SSH&-huurders. Zo geldt de compensatie per aansluiting en als meer bewoners van dezelfde aansluiting gebruik maken, blijft er van die compensatie weinig over. Over het energieplafond bij collectieve inkoop zijn nog te veel onduidelijkheden.
De SSH& geeft op de site veel tips hoe studenten energie kunnen besparen. Dat bewoners van oude studentenpanden slechter af zijn dan studenten in moderne panden is nog maar de vraag, aldus de SSH&.
‘Het verschilt heel erg per complex, maar soms ook per gang of per appartement wat iemand aan energiekosten betaalt’, aldus de woordvoerder. ‘Het tarief is voor iedereen hetzelfde. In theorie kunnen huurders die in een wat ouder pand wonen, maar wel heel zuinig met energie omgaan, minder verbruiken dan bewoners in een duurzamer pand waar iedereen altijd de verwarming aan heeft.’
Er zijn maatregelen genomen om de energiekosten in de huizen terug te dringen door isolatie, zonnepanelen en een e-powerinstallatie bij de complexen Hoogeveldt en Vossenveld. Daarnaast adviseert SSH& de thermostaat op 19 graden te zetten, korter te douchen en radiatorfolie te plaatsen. Laatste tip: ‘Trek een dikke trui aan of kruip ’s avonds onder een dekentje.’