Energietoeslag voor veel meer Nijmeegse studenten: ‘Willen pijn verzachten’
Hoe hoog de gasprijzen ook bleken, hoe laag hun inkomen ook was: Nijmeegse studenten hadden pech. Zij kwamen niet in aanmerking voor honderden euro’s energietoeslag van de gemeente. Daar komt nu verandering in. Het stadsbestuur legt miljoenen op tafel om ook studenten uit de kou te helpen.
Studenten van 21 jaar of ouder kunnen per direct een aanvraag indienen voor de toeslag. Ze komen in aanmerking voor de 800 euro die het gemeentebestuur eerder al beschikbaar stelde voor andere stadsbewoners die door de gestegen energieprijzen in de knel raken. Ook kunnen ze later dit jaar waarschijnlijk nog eens 1000 euro tegemoetkoming aanvragen.
Nederlanders kunnen dit jaar 1300 euro energietoeslag krijgen, bepaalde het Rijk eerder. Maar voor studenten geldt die landelijke regeling niet. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) vond hun woonsituatie ‘te divers’. Veel studenten hebben nog geen eigen energierekening, omdat ze nog thuis wonen of in hun studentenhuis een all-inprijs betalen. Conclusie: geen energietegemoetkoming.
Lege handen
Oneerlijk, vond de Nijmeegse rechtenstudent Mark Mulder (30). Hij vocht de uitsluiting met succes aan. De rechter oordeelde dat de gemeente niet zomaar onderscheid mocht maken tussen studenten en niet-studenten. Mulder, kortgeleden plots overleden, kreeg de toeslag alsnog. Maar andere studerenden uit zijn stad bleven achter met lege handen. De gemeente Nijmegen zei te willen wachten op landelijk beleid.
‘Dat uitsluitsel is er niet gekomen. Daarom hebben we zelf de knoop doorgehakt’, vertelt verantwoordelijk wethouder John Brom (Stadspartij). ‘Door studenten nu te helpen, voldoen we aan de uitspraak van de rechter. Daar gaan we dan ook niet tegen in beroep.’
Niet alle studenten mogen zich rijk rekenen. De energietoeslag wordt niet per persoon toegekend, maar per adres. Dat betekent dat per studentenhuis slechts één bewoner toeslag kan aanvragen. De gemeente kan niet controleren of diegene het ontvangen geld deelt met de huisgenoten. ‘Als het niet wordt gedeeld, heeft die ene student een héél leuk weekend’, zegt Brom.
Pijn verzachten
Het stadsbestuur gaat ervan uit dat studenten op bijna 3600 adressen dit jaar nog energietoeslag aanvragen. Studenten komen in aanmerking voor 1300 euro, net als alle andere Nijmegenaren met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum. Een fiks deel van dat bedrag (800 euro) is aan veel inwoners al overgemaakt. Deze maand begint het uitbetalen van de resterende 500 euro.
Daarnaast wil de stad eind dit jaar al een deel energietoeslag van 2023 uitbetalen. Het gaat dan om 500 euro. ‘Het is belangrijk om mensen goed de winter door te helpen. We willen voor zoveel mogelijk mensen de pijn van de gestegen energieprijzen verzachten.’
‘Een stap naar voren’
Sander van der Goes, gemeenteraadslid van GroenLinks en student, zet zich er al maanden voor in om studenten de toeslag te geven. Zo schreef hij onlangs, samen met een GroenLinks-collegaraadslid uit Rotterdam, een open brief aan het kabinet.
‘Ik ben blij dat de gemeente Nijmegen inziet dat het Rijk niet snel genoeg met geld over de brug komt. Daarmee zet de gemeente een stap naar voren. Nijmegen laat zien verantwoordelijkheid te dragen voor studenten’, zegt hij. ‘Nu maar hopen dat dit ook snel landelijk ingevoerd gaat worden.’
Dit artikel van Daan Rieken en Mitchel Suijkerbuijk stond eerder in De Gelderlander
Kritische student schreef op 5 oktober 2022 om 11:24
Leuk artikel hoor! Wel jammer dat jullie door het kopiëren van het artikel van De Gelderlander geen enkel extra kritisch of student-gefocust geluid laten horen! Ik lees Vox voor nieuws gemaakt voor studenten, niet voor nieuws dat even relevant is voor mensen die regionale kranten lezen. Ik mis overigens ook informatie in dit artikel dat erg belangrijk is voor studenten. Denk bijvoorbeeld aan hoe de grens voor de energietoeslag wordt bepaald. Erg jammer!
Claire schreef op 5 oktober 2022 om 16:52
Is het niet netjes om de originele auteurs bovenaan het artikel te noemen?