Er staat veel op het spel voor Trump en Kim Jong-un

11 jun 2018

Donald Trump en Kim Jong-un ontmoeten elkaar vannacht in Singapore. De Amerikaanse president zal, zoals altijd, all-in gaan. Maar met een paar economische handreikingen alleen, komt hij er niet. Politicoloog Jutta Joachim is morgen een van de sprekers tijdens het Actualiteitencollege van Radboud Reflects over de historische ontmoeting.

Het is de eerste keer dat de zittende presidenten van de VS en van Noord-Korea elkaar ontmoeten. En er ging nogal wat aan vooraf: een maand geleden dreigde Kim Jong-un de afspraak af te zeggen, een paar dagen later besloot Trump zich terug te trekken. Nu zijn ze beiden toch gearriveerd in Singapore, waar ze om 3 uur vannacht (Nederlandse tijd) met elkaar in gesprek gaan op het schiereiland Sentosa. Daar praten de twee leiders eerst twee uur 1-op-1 met elkaar — daarna schuiven aan beide zijdes hoge functionarissen en adviseurs aan.

Dat gesprek zal vooral gaan over het kernwapenprogramma van Noord-Korea. Al sinds begin jaren negentig oefent de westerse wereld druk op Noord-Korea uit om die status als kernmacht op te geven, maar zonder succes. Sinds een decennium voert het dictatoriale land bovendien regelmatig kernproeven uit. Een nieuwe bedreiging vormt de Hwasong-15, een vorig jaar gelanceerde raket die zo ver als Washington zou kunnen reiken.

De Verenigde Staten willen nu koste wat het kost dat kernwapenprogramma ontmantelen. Omdat de wapens een bedreiging vormen, maar óók omdat de Noord-Koreaanse ontwikkelingen andere machten aanmoedigt eveneens kernwapens te gaan ontwikkelen. Als het aan Trump ligt, ligt er morgen een akkoord op tafel. Maar politicoloog Jutta Joachim, die morgen op de universiteit met Amerikanist Markha Valenta in gesprek zal gaan over de bijeenkomst, ziet het zo ver niet komen.

Rocket Man

Joachim: ‘Getting rid of this annoying rocket man, dat is Trump insteek. Hij wil het kernprogramma op de korte termijn geheel ontmantelen. Maar voor Kim Jong-un staat er, met de eventuele val van zijn nucleaire status nogal veel op het spel.’

Als het aan Kim Jong-un ligt worden de vele sancties die de Verenigde Naties het land afgelopen jaren oplegde, opgeheven. De Verenigde Staten moeten legertroepen uit Zuid-Korea weghalen en de Noord-Koreaanse dictator wil zijn land uit het politieke isolement halen door de diplomatieke banden met de VS aan te halen. Joachim: ‘En dan moet er nog steun komen om structurele economische groei in Noord-Korea te bewerkstelligen. Om dat te bereiken haalde Kim Jong-un recentelijk ook al de banden met presidenten Xi Jinping (China) en Moon (Zuid-Korea) aan.’

Het moge duidelijk zijn dat enkel een paar economische gebaren van Amerikaanse kant, als tegenprestatie, de deal niet gaan sluiten. ‘De opdoeking van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma zal hoe dan ook een hoge prijs hebben.’

Als er vannacht al een akkoord op tafel komt te liggen, dan zal het vaag zijn, stelt Joachim. Het is praktisch ondenkbaar dat Kim Jong-un direct afstand doet van al zijn kernwapens: hij pleit sowieso eerder voor een stapsgewijze afbouw. En alles of niets, dat is waar Trump traditioneel op inzet.

Het Actualiteitencollege ‘Kim Jong-un meets Trump’ is morgen van 12.45 tot 13.30 in de hal van het Erasmusgebouw. Onder leiding van filosoof Frank van Caspel duiden politicoloog Jutta Joachim en Amerikanist Markha Valenta de ontmoeting tussen de twee gezworen vijanden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!