Erasmusgebouw nog geen Maagdenhuis
Om de patstelling te doorbreken, heeft de Universiteit van Amsterdam ingestemd met een studentlid binnen het college van bestuur. Gaat dit ook in Nijmegen gebeuren? Als het aan studentenfractie AKKURaatd ligt wel, maar het college van bestuur ziet er niks in. ‘De medezeggenschap functioneert hier goed.’ Zó goed, dat het Erasmusgebouw geen Maagdenhuis belooft te worden.
Woensdag bestormde een groep demonstranten het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam uit onvrede over het college van bestuur. Dat heeft, om de actievoerders tegemoet te komen, inmiddels ingestemd met een student in het bestuur. Precieze afspraken volgen nog: mag het studentlid straks alleen meekijken, of ook meestemmen? In Nijmegen is AKKUraatd warm voorstander van een student in het hoogste bestuursorgaan, zoals een jaar geleden nog bepleit in een open brief. Bas Romeijn, fractielid bij AKKUraatd, zei gisteren bijzonder blij te zijn met de ontwikkelingen in Amsterdam. ‘We willen nog steeds dat dit ook bij de Radboud Universiteit gaat gebeuren. Een studentassessor in het college is namelijk bij het hele proces van beleidsvorming betrokken, terwijl de universitaire studentenraad pas inspraak heeft wanneer de stukken eigenlijk al af zijn.’ Geen student in college Romeijn: ‘We zijn nu met de faculteitsassessoren in gesprek om het assessorschap te evalueren en we gaan binnenkort praten met de studentassessor in Groningen.’ Groningen is de enige universiteit waar een student meedoet met vergaderingen van het college van bestuur, volgens de universiteitskrant aldaar overigens geen onverdeeld genoegen: die assessor zat naar eigen zeggen nogal eens ‘in een spagaat’ en kwam in het vaarwater terecht van de medezeggenschap. In Nijmegen houdt het college van bestuur het Groningse model voorlopig af. De woordvoerder van de universiteit wijst erop dat de bestuurders over ‘bewezen bestuurlijke kwaliteiten en academische competenties’ moeten beschikken. ‘De medezeggenschap functioneert hier bovendien goed, dan ligt het niet voor de hand een student in het college te benoemen’.
Gaan de acties in het Maagdenhuis overslaan naar het Erasmusgebouw? Romeijn meldt dat de Nijmeegse medezeggenschap een goede relatie heeft met het bestuur, en noemt protestacties zoals in Amsterdam dan ook niet aan de orde. Ook het college van bestuur is niet beducht voor acties in het Erasmusgebouw, zo laat de woordvoerder van de universiteit vandaag desgevraagd weten. ‘De medezeggenschap functioneert hier goed.’ Wettelijke verplichting Het idee van een student in het bestuur is niet nieuw. Op facultair niveau hebben instellingen vaak al een zogeheten ‘studentassessor’ bij de vergaderingen van het bestuur zitten, ook in de Radboud Universiteit. Maar op het hoogste niveau is de inspraak karig: de enige student die mag aanschuiven in het college, in Groningen, zit daar bovendien alleen om te adviseren, niet om mee te stemmen over beslissingen. In de zomer van 2014 liet de Landelijke Studenten Vakbond aan het ministerie weten enthousiast te zijn over de studentassessor, maar wel onder voorwaarden. Zo zou de assessor geen stemrecht moeten hebben en geen rechtstreeks verkozen student mogen zijn omdat dit ‘de positie van de medezeggenschap onduidelijk zou maken’. De Tweede Kamer heeft inmiddels ingestemd met een wet die zo’n studentassessor verplicht stelt. De Eerste Kamer moet zich hier nog over buigen. / HOP, Paul van den Broek .