Buitenlandervaring op cv helpt écht!
Studeren in het buitenland is een goede carrièrezet, blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie. Je krijgt eerder een baan.
Bij het bespreken van de mogelijkheid om vakken te volgen in het buitenland heb je vast vaak gehoord dat het zo ont-zet-tend goed op je cv staat. Misschien had je daar eerst nog je vraagtekens bij, maar dat is nu niet meer nodig. De Europese Commissie deed onderzoek naar het effect van studeren en stagelopen in het buitenland, en de uitkomst is positief: jongeren hebben meer kans op een vaste baan als ze een tijdje in het buitenland verbleven.
Bijna 80.000 studenten en bedrijven uit alle 34 landen die deelnemen aan uitwisselingsprogramma’s zoals het Erasmusprogramma zijn verwerkt in the Erasmus Impact Study. Werkgevers noemden de ervaring die de studenten in het buitenland opdoen erg waardevol. Een verblijf over de grens draagt volgens de bedrijven bij aan de ontwikkeling van nieuwsgierigheid, zelfvertrouwen en oplossingsgerichtheid. Verder worden uitwisselingsstudenten gezien als flexibel, besluitvaardig en inzichtelijk. Eigenschappen die studenten die naar het buitenland gaan sowieso al meer bezitten dan thuisblijvers, aldus het onderzoek.
Vaker een baan
Ook op de lange termijn is een verblijf in het buitenland goed voor je carrière. De werkeloosheid onder Erasmusstudenten blijkt – vijf jaar na afstuderen – bijna een kwart lager dan gemiddeld. De alumni met buitenlandervaring krijgen bovendien meer verantwoordelijkheid van de werkgevers. Maar het aannemen van ex-buitenlandgangers heeft voor werkgevers niet alleen maar positieve effecten: oud-Erasmusstudenten wisselen twee keer zo vaak van werkgever als andere studenten.
Gemakkelijker een baan krijgen is voor studenten niet de belangrijkste motivatie om naar het buitenland te gaan. De hoofdreden, zo blijkt uit de studie, is nog altijd de ervaring: carnaval vieren in Venetië, wijn drinken onder de Eiffeltoren, die herinneringen vang je niet in een cv. / Jasmijn Lobik
Volgende week is het Radboud Beyond Borders, de vroegere Wil Weg Week. Mocht je ook naar het buitenland willen, dan kun je de hele week terecht voor informatie en vragen.