Speciale Vox-editie: 40 jaar Erasmusgebouw

15 dec 2014

Vandaag verschijnt de speciale editie die Vox maakte samen met de Faculteit der Letteren, vanwege het veertigjarig bestaan van het Erasmusgebouw. Het nummer valt samen met de oproep vandaag van de landelijke onderzoeksschool OIKOS om meer onderzoeksgeld beschikbaar te stellen voor de geesteswetenschappen.

'Stoer en robuust gebouw, dat zelfverzekerdheid uitstraalt'. / Foto: Gerard Verschooten
‘Stoer en robuust gebouw, dat zelfverzekerdheid uitstraalt’. / Foto: Gerard Verschooten

Bij de opening van het Erasmusgebouw in 1974 kon niet vermoed worden dat het gebouw, dat veel protest opriep, zou uitgroeien tot het icoon van de campus. In een artikel in de vandaag verschenen special over veertig jaar Erasmustoren wordt het bouwwerk geprezen als ‘stoer en robuust’, een ‘gebouw dat objectiviteit en zelfverzekerdheid uitstraalt’.
In het nummer vertellen voormalig actievoerders over hun belevenissen in ‘het Maagdenhuis van Nijmegen’. Ook omvat de editie een overzicht van al het literair talent dat uit de Eramustoren is voortgekomen.

Humane factor
Hoogleraar Griekse Taal- en Letterkunde André Lardinois benut het nummer om een klaroenstoot af te geven over het belang van de geesteswetenschappen in Nederland. Ze staan volgens hem te veel in de schaduw van de bètawetenschappen, terwijl juist ‘de humane factor’ het succes van innovatie bepaalt.

Hoe dit laatste precies in zijn werk gaat, is onderwerp van het onderzoeksproject van vier universiteiten. Bij de bekendmaking hiervan door de landelijke onderzoekschool OIKOS (onderzoek over de klassieke oudheid) wijst Lardinois nog een keer op de scheefgroei in de toekenning van de grote meerjarige onderzoekssubsidies, waarin de alfa’s ‘nauwelijks in beeld komen’. / Paul van den Broek

De speciale editie van Vox is vanaf vanmiddag beschikbaar bij alle portierbalies op de campus en op de redactie van Vox, Thomas van Aquinostraat 4 (tegenover de portierskamer). Het nummer wordt tevens verspreid onder alumni van de letterenfaculteit, onder de buurtbewoners, en in de stad. Voor de bladerbare pdf: klik hier

 

 

 

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!