Biochemisch onderzoekster Katalin Karikó, sinds 2022 eredoctor aan de Radboud Universiteit, krijgt dit jaar de Nobelprijs voor de Geneeskunde, samen met Drew Weissman. Hun ontdekkingen waren essentieel voor de ontwikkeling van mRNA-vaccins tegen corona.
Haar moeder riep het iedere herfst. ‘Misschien dat je dit jaar wel de Nobelprijs krijgt!’ De Hongaars-Amerikaanse bioloog Katalin Karikó moest er altijd om lachen, vertelde ze vorig jaar in een interview met Vox. Maar nu is de voorspelling toch uitgekomen. Karikó (1955) krijgt de Nobelprijs voor de Geneeskunde.
De prijs (een medaille, diploma en 11 miljoen Zweedse kronen – bijna 1 miljoen euro) deelt ze met haar collega Drew Weissman. Hun werk stond aan de basis van de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna, die een belangrijke rol speelden om de coronapandemie onder controle te krijgen (zie kader). Deze waren eind 2020 de eerste goedgekeurde vaccins tegen corona.
De unieke bijdrage van Karikó is dat ze uitvond hoe je kunt zorgen dat het lichaam ingespoten mRNA-moleculen niet meteen afbreekt voordat ze hun beoogde werk kunnen doen – een essentiële voorwaarde om ze te kunnen gebruiken in vaccins. The New York Times noemde haar in 2021 ‘een van de helden’ achter die coronavaccins. Ze is verbonden aan de universiteiten van Pennsylvania en Szeged (Hongarije).
Teddybeer met 900 euro
Vorig jaar kreeg Karikó een eredoctoraat van de Radboud Universiteit voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van mRNA-vaccins. Maar ook omdat ze een toonbeeld was van doorzettingsvermogen. Tijdens de Koude Oorlog vertrok ze vanuit het communistische Hongarije naar de Verenigde Staten met man en baby, amper geld op zak. In een teddybeer smokkelden ze 900 dollar mee.
En als wetenschapper kreeg ze geregeld te maken met tegenslagen. Ze werd meermaals ontslagen maar bleef desondanks geloven in haar onderzoek. ‘Ik wist dat het moest lukken om mRNA te maken dat klinisch bruikbaar was’, vertelde ze hierover eerder tegen Vox.
Karikó was ‘een van de helden’ achter de coronavaccins.
Zelf zal ze waarschijnijk de eerste zijn die de Nobelprijs zal relativeren. ‘Het gaat niet om mij’, zei ze vorig jaar over de vele andere prijzen die ze de laatste tijd kreeg vanwege het succes van de mRNA-vaccins. ‘Alle wetenschappers bouwen voort op wat anderen gedaan hebben, zo werkt de wetenschap. Er zijn bovendien zoveel goede onderzoekers die nooit een prijs krijgen. En over 100 jaar kent niemand mij meer.’
Revolutionaire vaccins
mRNA-vaccins werken op een revolutionair andere manier dan klassieke entstoffen. In plaats van dat een virusdeeltje of verzwakt virus ingespoten wordt (dat vervolgens een beschermende afweerreactie opwekt), bevatten mRNA-vaccins slechts het recept voor een virusdeeltje, geschreven in de computertaal van onze cellen: de letters van een mRNA-molecuul. Ons lichaam ‘bakt’ vervolgens de virusdeeltjes zoals het recept voorschrijft, waarna het afweersysteem ze herkent als lichaamsvreemd (net als bij een regulier vaccin) en immuunstoffen aanmaakt.
Deze techniek heeft meerdere voordelen. Zo is het maken van een mRNA-molecuul veel makkelijker en minder arbeidsintensief dan een virusdeeltje. Daardoor zijn ze sneller en goedkoper te produceren. Ook zijn mRNA-vaccins flexibeler. Als een virus van vorm verandert (zoals bij coronavarianten als delta en omikron), hoef je alleen het recept te wijzigen, in plaats van dat je compleet nieuwe virusdeeltjes moet produceren voor het vaccin.
Natalia Grygierczyk schreef op 3 oktober 2023 om 13:24
Graag wijs ik op de publicatie van Katalin Kariko’s toespraak tijdens haar eredoctoraatsceremonie, inclusief achtergrond informatie over haar professionele en prive-leven. Vrij te downloaden op:
https://radbouduniversitypress.nl/site/books/m/10.54195/BNYC2439/