Eredoctoraten voor Daniel Dennett en Jeroen Brouwers

27 feb 2018

In oktober krijgt de Radboud Universiteit er vier eredoctors bij. 'De grootste levende filosoof van dit moment' Daniel Dennett is een van hen. Ook schrijver Jeroen Brouwers krijgt een eredoctoraat.

‘De grootste levende filosoof van dit moment.’ Zo omschreef hoogleraar Cognitiefilosofie Marc Slors de Amerikaanse Daniel Dennett in 2016 op voxweb. In oktober krijgt Dennett een eredoctoraat van de Radboud Universiteit.

De 75-jarige wijsgeer kwam twee jaar geleden naar Nijmegen om te spreken in een uitverkochte Vereeniging. Onder studenten is hij razend populair. ‘Hij kan geweldig goed schrijven en ontzettend mooi vertellen’, zo verklaarde Slors dat toen. Daniel Dennett is hoogleraar Filosofie aan Tufts University in Boston. Hij schreef veertien invloedrijke boeken – onder meer over het mind-bodyprobleem, het bewustzijn, de vrije wil, artificiële intelligentie, de evolutietheorie en religie. In zijn thuisland is hij omstreden, want daar wordt hij weggezet als radicaal atheïst en Darwinfundamentalist. Dat hij eredoctor wordt aan een universiteit met een katholieke signatuur, is opmerkelijk.

In Europa is Dennett populair nu hersenonderzoek steeds duidelijker laat zien hoe gedrag het product is van ons brein. Dennett stelt dat dat nog niet betekent dat de menselijke geest te reduceren is tot brein. In weerwil van Nederlandse hersenonderzoekers zoals Dick Swaab en Victor Lamme, die stellen dat mensen willoos zijn overgeleverd aan hun brein. En dat de vrije wil niet bestaat.

Polemist Brouwers

Ook de Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers (77) komt in oktober naar Nijmegen voor een eredoctoraat. Hoogleraar Nederlandse letterkunde Jos Joosten zegt over hem in een persbericht: ‘Jeroen Brouwers is een vooraanstaand en veelgeprezen schrijver met een carrière die al meer dan een halve eeuw beslaat.’

Jeroen Brouwers. Foto: Annaleen Louwes

Hij heeft belangrijke maatschappelijke kwesties behandeld in zijn romans, zoals de verwerking van de Tweede Wereldoorlog in Indië in Bezonken Rood (1981) en het misbruik in de katholieke kerk in Het Hout (2014). Maar hij is ook een groot essayist, met een werkwijze die het midden houdt tussen wetenschappelijke analyse en literaire verbeelding, en polemist. Voor veel schrijvers is hij een voorbeeld: hij leeft voor en door de literatuur.’

Brouwers kreeg in 2015 de ECI Literatuurprijs voor zijn roman Het Hout ter waarde van vijftigduizend euro. In 2007 weigerde hij de Prijs der Nederlandse Letteren, omdat hij het geldbedrag van zestienduizend euro een aanfluiting vond. De Prijs is de hoogste onderscheiding voor een auteur uit het Nederlands taalgebied.

1 reactie

  1. Jan Henry schreef op 22 augustus 2018 om 20:56

    LS !
    Bestaat er een mogelijkheid dat ik de plechtigheden bijwoon als Jeroen Brouwers zijn eredoctoraat ontvangt? Of kunt u mij het adres geven waar ik me moet vervoegen?
    Ik ben sinds 1970 een groot bewonderaar van Brouwers en beschouw mijn aanwezigheid bij die gelegenheid als een kers op de taart.
    Ik hoop van u te horen.
    Met vriendelijke groet,
    Jan Henry

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!