Escape room trekt ‘iets minder’ bezoekers dan gehoopt
In één jaar tijd speelden zo’n 2.000 mensen de educatieve escape room van de universiteit in het Valkhofmuseum. De investering die de universiteit deed zal daarmee bij lange na niet worden terugverdiend. Is dat erg? ‘We willen in de eerste plaats het verhaal van de de universiteit in de Tweede Wereldoorlog vertellen.'
In de kelder van Museum Het Valkhof is al bijna een jaar lang een studentenhuis uit de jaren veertig ondergebracht. Bezoekers kruipen in de huid van de bewoners die in verzet komen tegen de Duitse bezetter en krijgen een uur de tijd om uit de escape room te geraken. Dat doen ze door puzzels en raadsels op te lossen.
De educatieve escape room Universiteit in Verzet opende de deuren op Bevrijdingsdag vorig jaar. Tot nu toe hebben 346 groepen van maximaal zes deelnemers de escape room gespeeld, goed voor 1.750 bezoekers en 37.000 euro aan inschrijfgeld. Trek daar de variabele kosten voor de boekingen (35.000 euro) vanaf en er blijft 2.000 winst over. Voor het tweede jaar verwacht de universiteit globaal hetzelfde resultaat.
Maar dat staat los van de kosten voor de opzet en de bouw van de escape room, die in totaal 85.000 euro bedroegen. Voor het merendeel daarvan, namelijk 57.500 euro, werden externe financierders gevonden zoals de gemeente Nijmegen, het vFonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en 23 bedrijven en organisaties uit de streek. De overige 27.500 euro droeg de universiteit zelf bij.
75 jaar vrijheid
Lisette Pals van het bureau Fondsenwerving van de universiteit geeft toe dat het aantal bezoekers lager is dan gehoopt. ‘We hadden het iets hoger ingeschat, maar we draaien geen verlies op de exploitatie’, zegt ze. ‘We willen met de escape room in de eerste plaats het verhaal vertellen van de bijzondere geschiedenis van de universiteit in de Tweede Wereldoorlog.’
De meeste mensen komen volgens Pals via mond-tot-mondreclame in de escape room terecht, of via recensies op websites over escape rooms. ‘Op onze Facebookpagina plaatsen we ook foto’s van de deelnemers’, zegt Pals. ‘En we proberen mee te liften met andere projecten, zoals 75 jaar vrijheid.’
Deelnemers aan de educatieve escape room zijn volgens Pals niet onder één noemer te vangen. ‘Fanatieke escape room-spelers zijn niet geïnteresseerd in het historische verhaal, maar in een goede escape room. Zij komen uit het hele land. Daarnaast heb je mensen met interesse in het historische verhaal en families met kinderen. Zij komen vooral uit Nijmegen en omgeving.’
65 procent
Tussentijds zijn er enkele veranderingen doorgevoerd om de escape room aantrekkelijker te maken. Toen de escape room net geopend was, raakten te weinig mensen binnen het uur uit de escape room: de puzzels bleken te moeilijk. ‘De studenten die de groepen begeleiden, hebben we getraind om beter in te schatten wanneer ze een hint moeten geven’, zegt Pals.
Inmiddels slaagt zo’n 65 procent van de deelnemers erin de escape room te ontvluchten. Onder escape room professionals wordt 70 procent als streefcijfer gezien.
De educatieve escape room is nog een jaar te bezoeken, tot 11 april, de dag waarop in 1943 de universiteit haar deuren sloot. Daarna eindigt de overeenkomst met het museum en wordt de kamer afgebroken.
Boek hier je bezoek aan de escape room Universiteit in Verzet.