Euregio studenten-denktank van start
Burgemeester Thom de Graaf gaf donderdag 12 mei het startsein voor de Euregionale Denktank Duitsland. Samen met Sjaak Kamps, directeur van de Euregio Rijn-Waal, kwam hij naar de aula om studenten van de Radboud Honours Academy de opdracht te geven voor onderzoek naar grensoverschrijdende kennissamenwerking in de Euregio. Tien studenten gaan het komend jaar onderzoeken hoe de Euregio Rijn-Waal zich als kennissamenleving kan ontwikkelen en waar samenwerking tussen overheden, instellingen en bedrijven bevorderd kan worden.
Kansen
Volgens De Graaf kijken we economisch nog te weinig naar het Oosten: ‘Tussen Randstad en Ruhrgebied ligt een interessante regio met veel mogelijkheden op het gebied van transport, handel en kennisuitwisseling. Veel studenten uit Duitsland studeren hier. Er zijn maar liefst tien kennisinstellingen met tal van innovatieve bedrijven in deze omgeving, die met de Airport Weeze ook veel aantrekkelijker en bereikbaarder is geworden. Dit is een gebied met veel kansen, maar ook met barrières, bijvoorbeeld door de taal of verschillende regelgeving. We willen dit belangrijke kennisgebied nog beter benutten in de Euregio’. De opdrachtgevers vragen studenten uit te zoeken waar de toekomstige kracht van deze Euregio ligt.
Onbevangen
Tien studenten van uiteenlopende opleidingen gaan gedurende een jaar met de opdracht aan de slag, onder wie Denktank-voorzitter Carlo Cuijpers, tweedejaars student bedrijfswetenschappen, penningmeester Joshua de Haan, ook student bedrijfswetenschappen en Elise Koopman, studente geneeskunde. Cuijpers: ‘Het is een uitdagende opdracht. Wij hebben een onbevangen blik, geen belangen en hebben vanuit onze verschillende achtergronden andere visies. Psychologen in ons team bereiden de interviews voor, geneeskundestudenten weten wat nodig is in de zorg en taalstudenten weten communicatiebarrières te slechten.’
De Denktank zal eerst verschillende partijen in de regio benaderen, zoals de Kamer van Koophandel, de Nederlands-Duitse Handelskammer, commissies voor economische aangelegenheden en bedrijven. Vervolgens kiezen de studenten op welke sectoren zij zich gaan richten. De denktank komt elke twee weken bij elkaar en houdt maandelijks contact met de Denktank Nationaal die op 8 juni met een opdracht van staatssecretaris Ben Knapen aan de slag gaat.
Nieuwe impulsen
Tot 2016 richten jaarlijks twee denktanks van de Radboud Honours Academy zich op intensivering en verbetering van de samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Talentvolle jonge en creatieve academici in wording zoeken langs niet-gebaande paden naar mogelijkheden om de band tussen Nederland en Duitsland te verstevigen en waar mogelijk van nieuwe impulsen voorzien. De denktanks worden inhoudelijk begeleid door prof. dr. Paul Sars, die ook Euregioambassadeur is. /Bets Berntsen, foto Duncan de Fey