Eva de Waal schreef en illustreerde het eerste kinderboek over de Vierdaagse, met een kameel in de hoofdrol

04 jul 2024

Ooit een kameel op sneakers gezien? Communicatiemedewerker Eva de Waal (29) schreef en illustreerde het kinderboek Kamilla in Nimma over de Nijmeegse Vierdaagse. Met als hoofdpersoon Kamilla de kameel, die als ‘eerste dier ooit’ meedoet aan de Vierdaagse. En een belangrijke bijrol voor burgemeester Bruls.

Op de omslag van Kamilla in Nimma staat de vriendelijk glimlachende kameel Kamilla op All Stars-schoenen en met de groen-oranje Vierdaagsevlag op haar rug. Voor de in Nijmegen geboren en in Wijchen getogen auteur van het boek, Eva de Waal, is de Walk of the World één van de hoogtepunten van het jaar.

‘Nijmegen is de stad waar ik thuiskom’

De Waal heeft veel met taal: vóór haar baan als communicatiemedewerker op de universiteit studeerde ze journalistiek. ‘In één van de vakken zoomden we in op welke woorden aanslaan bij het voorlezen en welke niet’, vertelt De Waal. Voor een fijne voorleesmelodie koos ze ervoor om Kamilla in Nimma geheel in rijm op te schrijven.

Parijs

Naast een baan als freelance journalist studeerde Eva Franse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit. Tijdens het afronden van haar master in Parijs ontdekte ze een andere passie: het illustreren van bijzondere plaatsen in de stad.

Eva de Waal. Foto: Lisa Weller

Bladerend door Kamilla in Nimma kom je dan ook verschillende karakteristieke panden uit de Nijmeegse binnenstad tegen. ‘Als je tekent, kijk je op een hele andere manier naar de stad’, legt De Waal uit. ‘Nijmegen is de stad waar ik thuiskom, net zoals Parijs. Dus ik kreeg het idee om een boek over de stad te schrijven en dan specifiek een kinderboek over de Vierdaagse, dat nog niet echt bestond.’

Dat een kameel de hoofdrol speelt in het boek, is niet zonder reden: ‘Op een Nijmeegse geschiedeniswebsite las ik dat er in 1405 een kameel is gezien bij de Valkhofburcht,’ legt Eva uit. ‘De Gelderse hertog had deze als huisdier, waarschijnlijk om zijn rijkdom te tonen.’

De historische kameel vormde de inspiratie voor Kamilla, die vanaf de Valkhofburcht wandelaars ziet en gefascineerd raakt door de Vierdaagse. Bovendien kunnen kamelen lange wandelingen gemakkelijk aan, bleek uit De Waals onderzoek voor het boek. ‘Ik heb natuurlijk veel over kamelen gelezen voordat ik aan Kamilla in Nimma begon’, lacht ze.

Startbewijs

Kamilla’s deelname aan de Vierdaagse heeft nog wel wat voeten in de aarde: marsleider Henny Sackers (emeritus hoogleraar Sanctierecht) vindt dat dieren niet mogen meelopen. Na een bezoek aan burgemeester Bruls – je herkent diens geïllustreerde versie meteen – krijgt Kamilla alsnog een startbewijs.

Deze knipogen naar de werkelijkheid maken het voorlezen ‘extra leuk’, vindt De Waal. ‘Een kind zal de details misschien niet begrijpen, maar ouders zullen erom lachen. Ik wilde van Kamilla in Nimma een boek maken dat zowel kinderen als volwassenen leuk vinden.’ Zo duikt een gevel van de ‘Dilla & Kamilla’ in het boek op en is de Zara aan de Broerstraat vervangen door Zahara. Ook de Radboud Universiteit kreeg een plaats op Kamilla’s plattegrond van Nijmegen: bij de campus tekende Eva een afstudeerhoed met kamelenstaart.

Zeldzame aandoening

Hoe vrolijk het verhaal van de charmante Kamilla ook is, de moraal van Kamilla in Nimma is voor de auteur heel persoonlijk: ze bedacht het plot van Kamilla in Nimma op de achterbank, toen ze onderweg was naar een ziekenhuisafspraak in Amsterdam. De Waal werd geboren met de zeldzame aandoening Hereditaire Multiple Exostosen-Multiple Osteochondromen (HME-MO), die slechts bij duizend mensen in Nederland voorkomt.

‘Als je doorzet, kunnen al je dromen uitkomen’

Mensen met HME-MO krijgen pijnlijke botvergroeiingen, waarvoor De Waal vaak is geopereerd. Als kind liet ze haar fantasie graag de vrije loop door verhalen te maken. ‘Dat is een fijne escape als je zoveel meemaakt.’ Omdat er geen medicijn voor de ziekte bestaat, doneert De Waal per verkocht boek 1 euro aan het onderzoeksfonds voor HME-MO.

‘Dromen kunnen werkelijkheid worden,’ besluit ze. ‘Zo heb ik dit hele avontuur, van het dromen van mijn eigen boek tot het uitgeven ervan, ervaren en dat hoop ik ook aan kinderen mee te kunnen geven. Als je doorzet, kunnen al je dromen uitkomen.’

Kamilla in Nimma is te bestellen via kamillainnimma.nl.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!