Expo over Carolus Magnus tijdens het verzet

07 feb 2018

Carolus Magnus viert haar achttiende lustrum niet alleen met recepties, reünies en feesten. Er is ook een expositie geopend in Huize Heyendael. Thema: de universiteit, en in het bijzonder de vereniging, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Marcel Mignot is een van de leden van het ‘Nijmeegsch Studenten Corps’ die in 1940 wordt opgeroepen om te strijden tegen het Duitse leger, dat Nederland binnenvalt. In mei, tijdens de slag om de Grebbeberg, is hij erbij als de Duitsers succesvol worden tegengehouden. Maar Mignot, 26 jaar oud, bekoopt het gevecht met zijn leven. De dag erop vindt het bombardement van Rotterdam plaats en capituleert Nederland alsnog.

‘Wat mij is opgevallen, is dat het oorlogsverleden van de universiteit redelijk onderbelicht is gebleven’, zegt Nanne Custers, die de expositie samenstelde. ‘Het is een hele bijzondere historie en een waar we trots op mogen zijn en. Daarom is het goed er soms bij stil te staan.’

De expositie is vrij toegankelijk en deze maand nog te bekijken in Huize Heyendael. Het historisch materiaal is ook te zien via de lustrumwebsite van Carolus Magnus.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!