Cultuur

Expositie over waarom het niet erg is om te falen: ‘Zelfs als je zo je best doet, gaan er soms dingen fout’

04 apr 2023

In de Lindenberg is vanaf dinsdag de expositie ‘PRUTSWERK. het museum.’ te zien. De tentoonstelling heeft als doel jongeren uit Nijmegen duidelijk te maken dat iedereen wel eens faalt – en dat dat helemaal niet erg is. ‘Af en toe falen hoort bij het leven, je kan er zelfs van leren’.

Zit jij met een gênant verhaal dat je graag anoniem wil opbiechten? Of wil je je graag beter voelen over jezelf door te horen hoe anderen finaal afgingen? In Cultuurhuis de Lindenberg kan je vanaf 4 tot en met 26 april lezen over andermans ervaringen met fouten maken en je eigen faalmomentjes delen. Op deze manier willen de organisatoren van de expositie PRUTSWERK. het museum aandacht besteden aan het thema falen.

Door bezoekers stil te laten staan bij mislukkingen van zichzelf en anderen hopen de organisatoren het thema falen te normaliseren. Met name faalverhalen, verhalen waarin mensen over hun misstappen vertellen, staan centraal. De interactieve tentoonstelling laat bezoekers via het lezen, bekijken, schrijven, en beluisteren van zulke faalverhalen zien dat iedereen fouten maakt.

Studenten en jongeren

Esmée Mooren, die samen met anderen aan het project werkte, legt de gedachte achter de tentoonstelling uit. ‘Zoveel jonge mensen ervaren de druk om alles goed te doen. Niet alleen voor studie of werk, ook voor het sociale leven. Iedereen móet een leuk huis, een leuke sport, actief zijn bij een vereniging, werken aan je cv en ook nog tijd overhouden voor hobby’s en jezelf.’ Met het project hopen de organisatoren te laten inzien dat af en toe falen helemaal niet erg is, en bovenal normaal.

Het pop-up museum is gebouwd door en voor studenten en jongeren en is voornamelijk gericht op jongeren tussen de 14 en 27 jaar. Bij de expositie zijn verschillende kunstvormen tentoongesteld. Zo is er een portretserie met foto’s en faalverhalen van studenten en een korte film van filmfestival Go Short. Ook kunnen bezoekers hun eigen faalverhalen schrijven.

‘We willen mensen laten inzien dat het prima is om ergens slecht in te zijn’

Eén van de Radboudstudenten die haar verhaal deelt is filosofiestudent Emma de Blok. ‘Ik werd bij mijn eerste supermarktbaantje heel slecht ingewerkt’, zegt ze. ‘Ik zat daardoor altijd te klooien achter de kassa en vond het doodeng. Het rooster aflezen was ook een drama, ik ben twee keer in twee weken opgebeld met de vraag waar ik bleef. Uiteindelijk heb ik na vijf keer werken ontslag genomen. Dat voelde écht als falen.’

Nu kan De Blok er om lachen, maar toen vond ze het minder grappig. ‘Als ik nu wat fout doe op mijn werk in de horeca, is het altijd een geruststelling als een collega aangeeft dat zij vorige week ook nog wat liet vallen. Ik had dat tijdens mijn baantje in de supermarkt ook wel willen horen, dat fouten maken oké is.’

Studente Emma de Blok. Foto: Meike van Wuijtswinkel

Gesprek durven te voeren

Door het delen van verhalen zoals die van De Blok hopen de organisatoren dat bezoekers het gesprek over falen en fouten maken wat vaker durven te voeren. ‘Met name studenten voelen vaak de druk om alles goed te doen terwijl dat simpelweg onhaalbaar is’, zegt Mooren. ‘Wij willen bij mensen het besef laten groeien dat het prima is om ergens slecht in te zijn.’

Tijdens de voorbereiding van het project werd nog eens bevestigd hoe makkelijk dingen soms misgaan. Voor de tentoonstelling moest Mooren met een kartonnen bord aan de slag. ‘De bedoeling was dat de drukker het bord in de juiste vorm zou maken. Toen ik de doos opende was het bord echter niet uitgesneden’, vertelt Mooren lachend. ‘Toen zijn we zelf maar met een stanleymesje in de aanslag gegaan.’ Ze legt uit dat dit precies is waar de tentoonstelling om draait. ‘Zelfs als je zo je best doet, gaan er soms dingen fout.’

Naast ‘PRUTSWERK. het museum.’ zijn er ook andere evenementen rond hetzelfde thema. Zo kunnen mensen een opname van ‘PRUTSWERK. de podcast.’ met presentator Eva Eikhout bijwonen, is er een lezing van Radboud Reflects en is er een vertelavond. De expositie is de gehele maand april gratis te bezoeken. Meer info is hier te vinden. 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!