Extra hulp voor internationale werknemers en studenten

13 jun 2022

Wie vanuit het buitenland naar Nijmegen verhuist, moet allerlei loketten af voor het bijbehorende papier- en regelwerk. De gemeente Nijmegen wil daar verandering in brengen. Vanaf deze zomer kunnen internationale werknemers en studenten terecht in Huize Heyendael voor extra hulp.

Internationale studenten en mensen uit het buitenland die in Nijmegen komen werken, krijgen binnenkort extra hulp van de gemeente Nijmegen. In Huize Heyendael, het kasteeltje bij het Radboudumc en de Radboud Universiteit, komt vanaf deze zomer een centrum waar zij terecht kunnen voor informatie en regelzaken rond hun verblijf in Nederland.

Zo kunnen zij zich hier inschrijven bij de gemeente Nijmegen, horen zij hoe ze hun zorgverzekering moeten regelen en krijgen zij informatie over het openen van bankrekeningen.

‘Te veel loketjes’

‘Op dit moment moeten mensen die tijdelijk in Nijmegen komen wonen, nog te veel verschillende loketjes af om zich te settelen. Ze moeten naar de stadswinkel om zich in te schrijven, weer ergens moeten ze heen om huisvesting te regelen. Dat kan makkelijker. Straks kunnen zij op één centraal punt terecht’, zegt verantwoordelijk wethouder Monique Esselbrugge (D66).

De gemeente werkt hiervoor samen met de Radboud Universiteit, de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), de provincie Gelderland, de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) en The Economic Board. De bedoeling is dat steeds meer diensten zich vestigen in het Lifeport Welcome Center, zoals het punt heet. Zo kunnen internationale werknemers en studenten er op termijn mogelijk ook terecht voor belastingadvies, verzekeringen en trainingen.

Asielzoekers

Doel is volgens de gemeente om een aantrekkelijke plek te blijven voor bedrijven die hoogopgeleid, internationaal personeel zoeken. ‘Een centraal dienstverleningspunt kan helpen bij het behoud van kenniswerkers’, aldus de gemeente.

Vanaf januari biedt de IND er ook hulp aan iedereen die voor langere tijd in Nederland wil komen wonen. Ook asielzoekers kunnen er dan terecht.

Dit artikel van Mitchel Suijkerbuijk verscheen eerder in De Gelderlander.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!