Facebookgroep voor studenten met beperking

27 sep 2013

‘Ruim tien procent van de studenten in het hoger onderwijs heeft een functiebeperking die hen ook belemmert tijdens de studie’, aldus studentendecaan Hanke van Buren. Sinds kort is er een Facebookgroep waarop deze studenten ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen: Onbeperkt RU.

20130926 Onbeperkt RU foto door Pranav Bhatt
foto: Pranav Bhatt
Hoe ontstond het idee om de Facebookgroep op te richten? ‘We realiseerden ons  dat er van alles is geregeld voor studenten met een functiebeperking, maar dat er nog geen goede mogelijkheid voor hen was om onderling met elkaar in contact te komen. Studenten vinden het soms lastig om aan te geven dat ze een beperking hebben. Omdat de beperkingen vaak onzichtbaar zijn, zijn ze zich er niet van bewust dat veel meer studenten met dezelfde belemmeringen kampen. Het helpt als je weet dat je niet de enige bent. Studeren met een beperking is eigenlijk helemaal niet zo uitzonderlijk, maar erover praten soms nog wel. Hopelijk helpt deze Facebookgroep om die drempel wat te verlagen.’ Wat kunnen studenten verwachten op de Facebookgroep? ‘Studenten met een functiebeperking kunnen via Onbeperkt RU in contact komen met elkaar. Ze kunnen ervaringen, tips en adviezen uitwisselen, vragen stellen, vrienden maken, et cetera. Ik ben beheerder van de groep en houd in de gaten of studenten aangeven dat zaken niet goed geregeld zijn. Daar kan ik dan mogelijk iets aan doen. Verder plaats ik af en toe relevante informatie en bewaak ik of er geen agressieve of kwetsende zaken geplaatst worden. Mijn rol is echter op de achtergrond; het is vooral een platform voor studenten onderling.’ En hoeveel leden verwachten jullie? ‘Ruim tien procent van de studenten in het hoger onderwijs heeft een functiebeperking die hen ook belemmert tijdens de studie. Dat is een grote groep. In elk college zitten studenten met een beperking. Niet alle studenten zijn actief op Facebook maar we verwachten een flink aantal leden. Op het moment bestaat de groep een kleine twee maanden en zijn er rond de honderd leden. Aanvankelijk waren zij wat afwachtend, maar intussen worden er steeds meer oproepjes geplaatst om ervaringen of adviezen uit te wisselen of om contacten te leggen.’ Welke aandoeningen vallen er onder de term functiebeperking? ‘Een functiebeperking is een verzamelnaam voor heel veel aandoeningen. Dat kunnen fysieke handicaps zijn, zoals rolstoelgebondenheid, doofheid of chronische vermoeidheid, maar ook autisme, ADHD, en stoornissen in taal (dyslexie), rekenen (dyscalculie) en spraak. Daarnaast psychische aandoeningen zoals fobieën en depressies en ook chronische ziekten zoals reuma, epilepsie, migraine en de ziekte van Crohn. Natuurlijk zijn er nog veel meer beperkingen. Deze Facebookgroep is er voor alle studenten met een beperking.’ / Lydia van Aert Studenten kunnen zich aanmelden op Facebook. De groep is om privacyredenen besloten, dus alleen leden kunnen de berichten lezen. Er is ook een Twitteraccount voor studenten met een functiebeperking. Vragen en opmerkingen kunnen gestuurd worden naar: [email protected].

0 reacties

  1. Facebook voor RU-studenten met beperking « ANS-Online schreef op 27 september 2013 om 16:15

    […] De RU heeft een Facebook-groep opgericht waar studenten met een beperking met elkaar in contact kunnen komen om ervaringen uit te wisselen. Inmiddels bestaat de groep twee maanden en hebben 105 RU’ers met autisme, ADHD, een fysieke handicap, dyslexie of een andersoortige aandoening zich gemeld. Dit is nog lang niet de volledige doelgroep. ‘Ruim tien procent van de studenten in het hoger onderwijs heeft een functiebeperking die hen ook belemmert tijdens de studie’, zo verteldt initiatiefnemer en studentendecaan Hanke van Buren tegen Vox. […]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!