Facilitair Bedrijf: ‘Wij zetten al in op duurzaamheid’

16 apr 2018

‘Wij zetten zeker al in op duurzaamheid,’ zegt David Niessen van het Facilitair Bedrijf in een reactie op het opiniestuk van Roos Vonk. ‘Alleen zouden we daar nog beter over moeten communiceren.’

‘Als het de Radboud Universiteit menens is met duurzaamheid, dan mag de kantinebezoeker wel wat meer worden verleid tot duurzame keuzes’, schreef hoogleraar Psychologie Roos Vonk vorige week in een opinie op deze website.

David Niessen, hoofd retail en catering van het Facilitair Bedrijf, heeft de brief van Vonk met interesse gelezen. ‘Op deze manier worden we getriggerd om onze diensten nog eens goed te bekijken,’ zegt hij.

Zijn er plannen om de lunches aan de Radboud Universiteit bij vergaderingen en andere bijeenkomsten ook standaard vegetarisch te maken, zoals aan de Erasmus Universiteit en de Universiteit Utrecht?

‘De verhouding vlees-vegetarisch die wij tijdens vergaderlunches serveren, is dertig versus zeventig procent. Er is met andere woorden al een groot vegetarisch aanbod. Medewerkers van de universiteit kunnen daarnaast ook van alle lunches een vegetarische of veganistische variant bestellen voor een vergadering. Daarvoor betaal je dezelfde prijs als voor de normale variant. Momenteel stellen we het cateringassortiment voor volgend academiejaar samen. Daarbij bekijken we hoe we nog meer op deze vraag kunnen inspelen.’

In haar opiniestuk stelt Roos Vonk voor om hogere prijsmarges te vragen voor niet-duurzame maaltijden, en lagere marges voor vegetarische en veganistische alternatieven. Een goed idee?

‘Onze bedrijfsvoering is erop gericht om kostenneutraal te zijn. Ons vertrekpunt is steeds de kostprijs van de producten in kwestie. Toch experimenteren we met de prijszetting, zoals bijvoorbeeld in C, de nieuwe horecaplek in het Elinor Ostromgebouw. We staan er zeker voor open om de aankoop van duurzame producten op deze manier te stimuleren.’

Verder zijn er volgens het opiniestuk niet voldoende vleesvervangers op de universiteit.

‘Dat klopt niet helemaal. Als medewerkers een vegetarische lunch bestellen, worden hier vegetarische vleesvervangers voor gebruikt. In vegetarische maaltijden en in vegetarische salades zijn ze soms ook terug te vinden. De in het stuk genoemde vleesvervangers hebben we momenteel niet in ons assortiment. We zullen zeker onderzoeken hoe we daar in de toekomst wel voor kunnen zorgen.’

Volgens Vonk is het tot slot niet altijd even duidelijk welke maaltijden en broodjes in de Refter vegetarisch of veganistisch zijn.

‘Bij alle broodjes en maaltijden staat wel degelijk vermeld dat ze vegetarisch of veganistisch zijn. Maar zolang klanten het idee hebben dat dit niet zo is, dienen wij aan onze communicatie te werken. Daarnaast kunnen wij nog stappen zetten in de communicatie over de afkomst en de achtergrond van onze verschillende producten. Voor ons vlees doen we een beroep op de biologische slager. Ook werken we samen met verschillende regionale leveranciers zoals Oregional, dat producten van boeren uit de regio levert. Die vind je onder andere terug in Happy Salads en in het assortiment van koffiebar C. En we starten binnenkort met Get Chefs, een app die voedselverspilling wil tegengaan. Deelnemers aan de pilot krijgen nog voor het einde van de werkdag een berichtje welke producten we die dag over hebben. Die kunnen ze dan tegen een lagere prijs kopen.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!