Faculteit wil nieuwe vleugel Huygensgebouw

27 feb 2014

De bètafaculteit barst uit haar voegen. Het onderbrengen van onderzoeksafdelingen naar het Mercatorgebouw roept weerstanden op. ‘Het voelt als een verbanning.’ De faculteit wil een nieuwe, vijfde vleugel aan het Huygens. De bal ligt nu bij het college van bestuur.

Illustratie: Roel Venderbosch
Illustratie: Roel Venderbosch

De eerste afdeling die het Huygens moest verlaten om ruimte te maken was het Institute for Science Innovation and Society, dat onderdak kreeg in het nabijgelegen bedrijfsverzamelgebouw Mercator. De informatici van afdeling ICIS zijn de volgende die eraan moet geloven. Tegen de zin van hoogleraar Bart Jacobs: ‘Het Huygens is een prettig, open gebouw. Dat is goed voor de contacten.’ Ondanks de belofte dat het Mercator wordt verbouwd om het een beetje op Huygens te laten lijken, is Jacobs er niet gerust op. ‘Het voelt als een verbanning’.

Dat het in 2007 geopende Huygensgebouw uit zijn voegen barst is de prijs van het succes. Steeds meer studenten, onderzoekers en onderzoeksfaciliteiten hebben Nijmegen weten te vinden. Zo is het aantal eerstejaars sinds de opening opgelopen van 400 naar 633, en huisvest Huygens inmiddels meer dan duizend medewerkers (929 fte). Dat was bij de opening nog 751 fte. En het aantal subsidies dat onderzoekers binnenslepen is nauwelijks nog te tellen.

De afgelopen maanden heeft het faculteitsbestuur zich gebogen over een echte oplossing voor de ruimteproblemen. Die is gevonden: Huygens uitbreiden met een vijfde vleugel, op de plek waar nu het Linnaeusgebouw staat. Dit onderwijscentrum, overblijfsel van de oude faculteit, stond toch al op de nominatie gesloopt te worden. Het college van bestuur neemt over die vijfde vleugel dit voorjaar een beslissing. Bèta-faculteitssecretaris David de Vries: ‘Voor ons als faculteit is dit veruit de beste oplossing. Alles kan dan bij elkaar blijven.’ / Paul van den Broek en Mark Merks

De nieuwe Vox ligt in de bakken, met daarin een uitgebreider verhaal over de uit zijn voegen barstende bètafaculteit.

0 reacties

  1. Hans L. schreef op 27 februari 2014 om 12:46

    Als de groei op deze manier doorzet kan men beter maar meteen een 5e en een 6e vleugel bijbouwen.

  2. Nog meer campusverbouwingen? « ANS-Online schreef op 27 februari 2014 om 15:34

    […] voor haar ruimtegebrek: een nieuwe vleugel aan het Huygensgebouw, zo meldt het universiteitsblad VOX. Verwacht wordt dat het College van Bestuur (CvB) hier dit voorjaar een beslissing over gaat […]

  3. notPICNIC schreef op 27 februari 2014 om 18:18

    Hoezo staat het Linnaeusgebouw weer op de nominatie om gesloopt te worden?
    Is toch net voor … euro helemaal gerenoveerd ?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!