Feestweek van jarige universiteit van start, dit staat er op de planning

08 mei 2023

De Radboud Universiteit bestaat honderd jaar en dat mag gevierd worden. De hele week staan er activiteiten, gebaren van liefdadigheid en feestjes op de agenda. Het hoogtepunt vormt het Radboud Festival, dat donderdag plaatsvindt.

Of de oprichters van de Katholieke Universiteit Nijmegen in 1923 durfden te dromen over een eeuwfeest voor hun universiteit? Vast niet. En ze hadden vast ook nooit geloofd dat hun universiteit, die toen uit slechts drie faculteiten bestond, uit zou groeien tot een onderwijsinstelling voor zo’n 25.000 studenten en met een actieve rol in een wereld die onderhevig is aan globalisering.

Toch is het dit jaar zover: de Radboud Universiteit viert haar honderdste verjaardag. Officieel is dat pas op 17 oktober, maar het feestje staat al voor deze week gepland. Niet één dag, maar de hele week. Dat gebeurt met de nodige activiteiten.

Zo worden in de stad allerlei Radboudgebaren georganiseerd – honderd, om precies te zijn. Dat zijn liefdadigheidsacties waarbij wetenschappers, studenten en medewerkers van de universiteit iets terugdoen voor de stad. Zo kan er in verschillende wijken naar de sterren gekeken worden met telescopen, geven geneeskundestudenten gratis gezondheidsadvies aan binnenstadbezoekers, vertellen verschillende wetenschappers voor de klas over hun vakgebied en vinden er opruimacties plaats op de Waalstrandjes en in Park Brakkenstein.

Nijmeegse scooterdrama

Morgen vindt Radboud Kids plaats. Basisschoolleerlingen komen langs op het stadseiland om kennis te maken met de vakgebieden van de verschillende faculteiten. Zo gaan kinderen onder andere de rechtszaak van het Nijmeegse scooterdrama naspelen en worden er proefjes gehouden waarmee kinderen leren over zintuigen en hoe het lichaam werkt bij beweging.

Het hoogtepunt van de week vormt het Radboud Festival op donderdag. Het festival (voorheen bekend als Radboud Rocks, red.) is bedoeld voor (oud-)studenten en medewerkers van de universiteit. Tijdens de feestdag zijn er meerdere lezingen en is er de nodige muziek.

Zo betreedt journalist Rutger Bregman het podium, spreekt documentairemaker Sinan Can met voormalig Radboudstudent en vluchteling Parweez Koehestanie en vertelt historicus Maarten van Rossem over de geschiedenis van universiteiten in Nederland. Ook houdt het satirische mediaplatform De Speld een liveshow.

Wetenschap en muziek

De muzikale hoofdact van de avond is Prins S. en de Geit, de Haagse dance-popband heeft in korte tijd veel populariteit verworven. Het drietal stond eerder al op Appelpop, Noorderslag en Lowlands. Ook Ch!pz en Goldkimono treden op. Daarnaast zijn de feestdj’s van de Loco Loco Discoshow weer van de partij. Verder zijn er nog workshops, proeverijen en is er een silent disco in het Berchmanianum.

Wie na het festival nog niet genoeg feest heeft gevierd, kan vrijdagavond naar Radboud Sounds in Doornroosje. Die hele avond staat de relatie tussen wetenschap en muziek centraal. Naast livemuziek zijn er ook lezingen en experimenten in het poppodium.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!