Fietsendieven slaan hun slag op de campus
Het Radboudumc wordt geteisterd door fietsdiefstallen, vooral e-bikes worden meegenomen. Ook onder het Elinor Ostromgebouw werden recent twee e-bikes gestolen.
Sinds 1 januari zijn zeven diefstallen geregistreerd vanaf het terrein van het Radboudumc. Opvallend vaak was een e-bike met een AXA-ringslot van het type Defender het doelwit. De dieven hebben een loper waarmee ze sloten zonder braakschade openden.
Zelfs in de afgesloten fietskelders van het Radboudumc hebben de dieven toegeslagen. Ze lopen ongemerkt met de medewerkers mee om vervolgens met een gestolen (e-)bike het pand weer te verlaten.
Oost-Europa
Landelijke cijfers laten zien dat in heel Gelderland en de rest van Nederland e-bikes steeds geliefder zijn bij fietsendieven. ‘Het aantal diefstallen van gewone fietsen neemt af, het aantal diefstallen van e-bikes stijgt’, aldus Klaas Kregel van fietsverzekeraar ANWB Verzekeren.
In 2014 werden zo’n 1.400 e-bikes gestolen en 8.000 gewone fietsen van eigenaren met een verzekering bij de ANWB. In 2018 waren dit er respectievelijk 2800 en 5200.
‘E-bikes zijn steeds gewilder voor criminelen die ze op transport zetten naar Oost-Europa’, weet Guus Wesselink van SafeNederland.nl. Die stichting is opgericht om het aantal fietsdiefstallen terug te dringen. In Nederland worden per dag zo’n 1.500 fietsen gestolen.
‘Hoeveel e-bikes daar tussen zitten, weten we helaas niet precies’, aldus Wesselink. Volgens hem laat de politie het door een onnauwkeurige aangifte-registratie afweten. ‘De politie maakt in de administratie geen onderscheid tussen gewone en elektrische fietsen. Daardoor blijft het aandeel van e-bikes onduidelijker dan nodig is.’
Ook fietsendiefstallen op de universiteit
Ook in de openbare fietsenstalling onder het Elinor Ostromgebouw werden in januari al twee e-bikes gestolen. ‘We adviseren fietsers om geen insteekslot te gebruiken, maar een los slot waarmee je de ketting via je frame aan een vast voorwerp of een fietsenrek kunt vastmaken’, zegt universiteitswoordvoerder Anja van Kessel.
Een langere versie van dit artikel van Frank Hermans verscheen vandaag in De Gelderlander.