Films voor Aanmodderfakkers

05 mrt 2015

Studenten die prestatiedruk voelen, kunnen straks hun hart ophalen bij een nieuw filmfestival. Cultuur op de Campus, KNUS (de studievereniging van Algemene Cultuurwetenschappen) en Arthouse LUX organiseren op 21 mei Film for Thought.

Aanmodderfakker. Foto uit de film.
Aanmodderfakker. Foto uit de film.

Van studenten wordt verwacht dat ze meer doen dan alleen studeren. De prestatiedruk die daarbij hoort is de laatste tijd een veelbesproken onderwerp. Cultuur op de Campus, KNUS (studievereniging Algemene Cultuurwetenschappen) en Arthouse LUX maakten het tot onderwerp van een nieuw filmfestival, genaamd Film for Thought.

‘Als ik naar mezelf kijk, dan voel ik die druk zeker,’ vertelt Nadine van de Sande, filmvoorzitter bij Cultuur op de Campus. ‘Er wordt van ons verwacht dat we studeren, besturen en stagelopen in het buitenland. Ik denk dat veel mensen van onze leeftijd dit ervaren, daarom vonden we het een interessant thema voor het filmfestival.’ Op 21 mei is de eerste editie van het festival. De films zijn bedoeld voor alle jongvolwassenen in Nijmegen. Naast filmvertoningen zijn er onder andere discussies, lezingen, Q&A’s, muziek en theater. Allemaal rond het thema prestatiedruk bij generatie Y.

Laagdrempelig
Er is al een groot cultuuraanbod voor studenten, erkent Van de Sande, ‘maar nog geen filmfestival dat speciaal op deze leeftijdsgroep gericht is’. Met een samenwerking hopen Cultuur op de Campus, KNUS en LUX meer jongeren enthousiast te maken voor cultuur. ‘In het theater zit je altijd tussen de grijze koppen, film is wat dat betreft een stuk laagdrempeliger. Een filmfestival leek ons de ideale manier om veel jongeren te bereiken.’ Hoewel Cultuur op de Campus zich meestal beperkt tot de universiteit, vindt het festival ditmaal plaats in de stad. ‘Waarschijnlijk zal alsnog een groot deel van ons publiek bestaan uit studenten van de universiteit. Maar we vinden het juist leuk dat we met deze programmering ook eens anderen kennis kunnen laten maken met cultuur. Hopelijk weten ook de studenten van de HAN, Fontys, etcetera, ons te vinden.’

Tijdens het festival draaien er behalve documentaires en speelfilms, ook shorts (korte films). ‘Als ze maar een bijdrage leveren aan het thema,’ vertelt Van de Sande. Ze wil nog niet te veel kwijt over welke films er precies zullen draaien, maar één voorbeeldje heeft ze wel. ‘Aanmodderfakker is echt zo’n film die goed bij het thema past. Het gaat over een eeuwige student die de druk te veel wordt en daarom blijft hangen bij de Media Markt.’ Ook komt er een blok over sociale media. ‘Sociale media leggen een bepaalde druk op. Mensen delen alleen maar de leuke dingen: verre reizen, afstuderen, of het halen van een tien voor hun scriptie. Als je het dan zelf met een zesje moet doen, kan het voelen alsof je faalt.’ In het ideale toekomstscenario wordt het festival een jaarlijks terugkerend evenement, met elk jaar een ander thema. ‘Als we een soort Go Short of Stukafest kunnen worden, ben ik helemaal blij. Het is de eerste keer, dus spannend is het wel.’ / Jasmijn Lobik

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!