Filosofen hebben de dikste beurs
Eerstejaarsstudenten filosofie, theologie en religiewetenschappen krijgen komend studiejaar ruim 950 euro per maand bijgeschreven op hun rekening. Samen met studenten van de rechtenfaculteit hebben ze daarmee de dikst gevulde portemonnee op de Radboud Universiteit. Handig als er een rondje moet worden betaald.
Waar rechtenstudenten het geld van hun ouders krijgen, lenen filosofen en religiewetenschappers bij DUO. Het is een van de resultaten uit de eerstejaars-enquête, die Vox afnam onder 205 studenten. Daarbij is gekeken naar het bedrag dat eerstejaarsstudenten maandelijks binnenkrijgen via studieleningen, ouderlijke bijdrages en bijbanen.
Gemiddeld lenen/krijgen/verdienen de aankomende studenten 884 euro per maand. Dat is een lichte daling in vergelijking met de Radboud Studenten Enquête uit 2016. Daaruit bleek dat studenten maandelijks gemiddeld 898 euro konden bijschrijven.
Ome DUO
De nieuwe lichting studenten is van plan fors bij te lenen. Uit de enquête blijkt dat 72 procent een lening gaat afsluiten bij DUO. Gemiddeld lenen zij 403 euro per maand. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van de 216 euro per maand, die vorig jaar werd bijgeleend. Daarnaast zetten veel studenten de teller bij ‘Ome DUO’ op maximaal. Ruim 16 procent van de eerstejaarsstudenten leent vanaf september de volle mep (867 euro per maand). Met gemiddeld vijfhonderd euro, zijn het de theologen, filosofen en religiewetenschappers, die maandelijks het hoogste bedrag op hun rekening krijgen bijgeschreven.
De nieuwe lichting studenten is van plan fors bij te lenen
Gemiddeld dragen ouders 217 euro bij aan het inkomen van de nieuwbakken studenten. Dit is in lijn met de resultaten van de studentenenquête, toen studenten gemiddeld 214 euro per maand kregen. Tussen de faculteiten bestaan echter grote verschillen. Hoewel rechtenstudenten soms worden gezien als corpsballen met rijke ouders, zijn het de studenten van de letteren- en de managementfaculteit die met ongeveer 260 euro per maand het meest worden gesponsord. Op de medische faculteit en de FFTR komen studenten er minder goed van af. Zij krijgen respectievelijk 143 en 130 euro toegestopt.
De medici en filosofen compenseren hun ouderlijke bijdrage met een bovengemiddeld hoog inkomen uit bijbanen. Sociale wetenschappers verdienen het minst. Opvallend, aangezien zij genoeg tijd naast hun studie hebben, afgaande op de Grote Vooroordelen Enquête van Vox.
Toch is ook hun salaris een stuk hoger dan de 187 euro die eerstejaars gemiddeld verdienen, volgens de Studenten Enquête. Zijn de aankomende studenten dit jaar zo veel ijveriger of gaat hun inkomen nog lijden onder de studielast die hen te wachten staat? Voorlopig hebben ze nog genoeg geld om hun pas gemaakte vrienden op een rondje te trakteren.
Carla schreef op 28 augustus 2017 om 19:42
FFTR is de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. FFTR-studenten zijn dus niet allemaal ‘filosofen’ (maar ook theologen en religiewetenschappers).
Koen schreef op 29 augustus 2017 om 05:04
“Hoewel rechtenstudenten soms worden gezien als corpsballen met rijke ouders, zijn het de studenten van de letteren- en de managementfaculteit die met ongeveer 260 euro per maand het meest worden gesponsord.”
Direct geld krijgen is natuurlijk leuk, maar ik kan me zo voorstellen dat ouders vaak op andere manieren sponsoren. Bijvoorbeeld door de huur van het uitwonende kroost of het collegegeld te betalen. Is dat meegenomen?