FNWI raadt reizen naar buurlanden van Oekraïne af, ondanks groene status

12 apr 2022

De Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) adviseert haar studenten en medewerkers om niet naar buurlanden van Oekraïne te reizen, terwijl landen als Polen en Hongarije volgens het ministerie ‘groene’ landen zijn. Een kwestie van ‘gezond verstand’ vindt de decaan.

De concrete aanleiding voor het bericht, twee weken geleden verspreid via de interne nieuwsbrief van de faculteit, was een geplande reis van een studievereniging naar Polen. De faculteit vond het niet verstandig die reis door te laten gaan. Ook reizen naar landen als de Baltische Staten en Hongarije worden afgeraden.

‘Je moet er niet aan denken dat een van onze mensen daar iets overkomt’, licht decaan Sijbrand de Jong toe. ‘Bovendien is er een enorme vluchtelingenstroom uit Oekraïne gaande. Die legt een grote druk op de infrastructuur en voorzieningen in landen als Polen.’

Volgens De Jong hebben de buurlanden van Oekraïne op dit moment hun volledige capaciteit nodig voor de vluchtelingen, en niet voor Nijmeegse studenten of wetenschappers. ‘Dat is een kwestie van gezond verstand’, zegt hij.

Eigen koers

Met haar reisadvies voert FNWI een eigen koers. Het college van bestuur volgt namelijk de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarin worden de Baltische Staten, Polen, Hongarije en Slowakije gemarkeerd als groene landen; de veiligheidsrisico’s zijn er volgens het ministerie vergelijkbaar met Nederland.

Het staat de bètafaculteit vrij om haar studenten en medewerkers op een eigen manier te adviseren, reageert CvB-woordvoerder Martijn Gerritsen. Hij voegt daar wel aan toe dat het op het gebied van reisadviezen ‘voor de helderheid’ goed zou zijn als alle faculteiten dezelfde lijn zouden volgen.

1 reactie

  1. Eva-Helena schreef op 20 januari 2024 om 19:45

    Is het spannend om naar een land te reizen waarvan het buurland in oorlog verkeert?
    Absoluut.
    Maar is deze informatie op enige kennis uit de praktijk gebaseerd?
    Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat men niets merkt van de oorlog in de Oekraïne, bij een verblijf in Hongarije.
    Vooral in de omgeving van de Oostenrijkse en Kroatische grens zal men daar weinig van vernemen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!