Foodcourt, Radboud Restaurant of toch gewoon de Refter?
Wat wordt de naam van de nieuwe Refter? Het college van bestuur heeft nog ongeveer een maand om daarop een antwoord te verzinnen. Het smakelijke 'Vreethof' is al gesuggereerd door een hoogleraar. Wie heeft andere suggesties?
De werkzaamheden om de Refter tot Foodcourt om te bouwen, zijn in volle gang. Nog onduidelijk is echter wat de nieuwe naam van het restaurant zal worden. De opvolger van de Refter, die waarschijnlijk eind februari open gaat, wordt door het Facilitair Bedrijf consequent aangeduid als ‘Foodcourt’, maar een definitieve naam is nog niet gekozen.
‘Daarover heeft nog geen besluitvorming plaatsgevonden’, zegt Gerben Smit, directeur van het Facilitair Bedrijf. ‘Het is uiteindelijk aan het college van bestuur om het nieuwe restaurant een naam te geven.’ Ook de Dienst Marketing en Communicatie is betrokken bij het kiezen van een nieuwe naam.
Vreethof
Volgens Smit is de term Foodcourt de laatste maanden ‘behoorlijk ingeburgerd’ op de campus. Die naam maakt in zijn ogen dus zeker een kans. Maar ook het behouden van de naam Refter, of een nieuw te verzinnen naam behoren tot de mogelijkheden.
Op voxweb.nl reageerden al verschillende mensen met naamsuggesties voor het nieuwe restaurant. Hoogleraar Nederlandse letterkunde Jos Joosten muntte de naam Vreethof, terwijl Marien (zonder achternaam) een terugkeer naar de oude naam Mensa wel zag zitten.
De vraag is of de nieuwe Refter zal ontkomen aan de ‘Radboudificatie’ van namen op de campus. Organisaties en evenementen worden de laatste jaren steeds vaker aangeduid met de merknaam Radboud in de titel. Denk aan Radboud Rocks, Radboud Reflects, Radboud Recharge en Radboud Ceremony. Als ook het nieuwe restaurant meegaat in die trend, ligt de naam Radboud Restaurant voor de hand.
Wat vind jij? Wat zou de perfecte naam van de nieuwe Refter zijn? Foodcourt, Refter of toch iets anders? Laat hieronder een reactie achter.
Refter schreef op 30 januari 2019 om 11:32
Volgens mij is de Foodcourt vooral ingeburgerd bij Smit & vrienden. Alle studenten die ik erover heb gehoord, spraken gewoon over de ‘nieuwe refter’.
Refter schreef op 31 januari 2019 om 12:07
Onderstaande reacties bewijzen mijn gelijk.
Thijs schreef op 30 januari 2019 om 11:37
Refter, 100%.
Aaron schreef op 30 januari 2019 om 12:01
Helemaal voor het behouden van de naam Refter. Zelfs onder internationale studenten is het een begrip. Dat terwijl ‘Foodcourt’ doet denken aan drukke winkelcentra, en daarom als modewoord in Angelsaksische landen alweer op zijn retour is. Het zou mijns inziens een vergissing zijn om op zo’n (generieke) naam over te stappen.
Roos schreef op 30 januari 2019 om 12:03
Radboud Refter dus? 😉
Marc Colsen schreef op 30 januari 2019 om 12:32
Academisch Spijspaleis De Refter.
Traantje Gelaten schreef op 30 januari 2019 om 16:19
Goud
Peter schreef op 30 januari 2019 om 22:41
De Refter is een keurige naam. Alsjeblieft geen (holle) Engelse naam. Juist de internationale studenten vinden een Nederlandse naam grappig en hebben een hekel aan al die commercieel klinkende Engelse namen. Foodcourt; brrrr. Het klinkt nog ordinairder dan MCDonald.
En Vreethof wordt door Engelstaligen als ‘friethof’ uitgesproken. Nederlandstaligen denken als die naam horen aan een frietttent en Duitstaligen aan een kerkhof.
Marc Colsen schreef op 31 januari 2019 om 09:49
De naam ‘Foodcourt’ is van een deerniswekkende karakterloosheid. Hij doet inderdaad denken aan winkelcentra, luchthavens, treinstations en andere volstrekt inwisselbare plaatsen. De universiteit wil zich zielsgraag manifesteren op het internationale toneel. Nou vooruit, laten we daar eens een heel eind in meegaan. De vraag is dan hoe je dat het beste aanpakt. Door je te verbergen achter volstrekt anonieme, pseudo-Engelse etiketten? (Engels zou zijn: food court, met spatie dus.) Ik denk het niet. Misschien is dat wel de paradox van de globalisering: wie internationaal wil meespreken, moet er in de eerste plaats voor zorgen dat hij zelf iets te zeggen heeft. Dat hij zelf iemand is. Durf kleur te bekennen. Durf specifiek te zijn. Durf lokaal te zijn. Juist daardoor voeg je iets toe aan een internationale gemeenschap. Laten die Amerikaanse collega en die Chinese studente zich maar afvragen wat dat gekke woord ‘Refter’ betekent. Heb je meteen iets om over te praten tijdens de lunch. Daarom: weg met het Foodcourt! Leve De Refter!
Peter schreef op 1 februari 2019 om 12:09
De Efteling is daarom net als De Refter een schitterende naam. Alsjeblieft geen compromis bijv. Radboud Refter Restaurant (RRR) Dat is drie keer niks.
Tom S. schreef op 31 januari 2019 om 10:09
Op Engelse campussen wordt ‘refectory’ nogal eens gebruikt. Refter is juist zo’n mooi woord dat ook bij internationals een belletje zou moeten doen rinkelen, wanneer de maag rommelt.
Arnold schreef op 31 januari 2019 om 10:17
Refter, 100%
Kees schreef op 4 februari 2019 om 11:22
Radboud Biks