Fors minder Duitse studenten melden zich voor studie aan de Radboud Universiteit
Al jaren weten Duitse studenten de Radboud Universiteit goed te vinden. Dit jaar is hun aandeel van de instroom echter fors gedaald. Mogelijke verklaring: een Duitse wetswijziging. 'We willen voorkomen dat studenten met verkeerde verwachtingen aan de studie beginnen,’ zegt de opleidingsdirecteur van Psychologie.
Voor het eerst in tien jaar tijd is er een (zeer lichte) afname in de inschrijvingscijfers van de Radboud Universiteit te zien. Dit jaar zijn er 45 minder nieuwe studenten dan het jaar ervoor.
Opvallend aan de cijfers is het aantal eerstejaarsstudenten uit Duitsland. Vergeleken met vorig jaar zijn er 36,7 procent minder Duitse eerstejaarsstudenten aan de Radboud Universiteit. Dat is grotendeels te wijten aan een afname in de hoeveelheid Duitse aanmeldingen voor de bachelor Psychologie: 43,5 procent minder dan het jaar ervoor.
Duitse wet
Een mogelijke oorzaak van deze drastische afname is de hervorming van Duitse wetgeving. Hierdoor wordt het waarschijnlijk onmogelijk voor Duitse studenten om psychotherapeut te worden met een Nederlandse psychologie-bachelor op zak.
‘Wij hebben altijd veel waarde gehecht aan de Duitse studenten die ons programma volgen’, reageert opleidingsdirecteur Rob Holland in een schriftelijke reactie. ‘Echter, de veranderende wetgeving in Duitsland is niet iets waar wij controle over hebben.’
‘Psychologie biedt nog veel andere mogelijkheden naast een baan als psychotherapeut’
Terwijl het aantal aanmeldingen van Duitse studenten sterk afnam, meldden zich wel 55,6 procent meer studenten uit andere landen van de Europese Economische Ruimte (EER) voor de Engelse psychologie-track. Holland ziet dat als iets positiefs. ‘Voor de diversiteit is het erg waardevol om studenten van verschillende achtergronden en nationaliteiten te hebben, omdat die verschillende perspectieven kunnen bieden op de theorie en psychologisch onderzoek.’
Overigens kunnen volgens Holland ook andere factoren een rol hebben gespeeld bij de dalende instroom van Duitse studenten, zoals financiële beperkingen en de kamercrisis onder internationale studenten.
Het probleem benoemen
De Radboud Universiteit heeft contact met andere Nederlandse universiteiten dichtbij de Duitse grens over de recente wetswijziging. Intern bespreekt de faculteit het probleem – en mogelijke oplossingen – met Duitse stafleden die nauwe contacten hebben binnen de Duitse geestelijke gezondheidszorg. Holland: ‘Ook gaan we aankomende psychologiestudenten informeren over de vele functies die je kunt bekleden als psycholoog. Psychologie biedt nog heel veel andere mogelijkheden naast een baan als psychotherapeut.’
Het is voor zowel Nederlandse als Duitse universiteiten nog niet duidelijk wat de veranderingen in de Duitse wet precies betekenen, aldus Holland. Wel duidelijk is dat het studieprogramma niet nu meteen aangepast kan worden aan de nieuwe regelgeving in Duitsland. Of dat in de toekomst wel gaat gebeuren, is onzeker. Holland: ‘We kunnen niks garanderen. Wat wij in ieder geval willen voorkomen, is dat studenten met verkeerde verwachtingen aan de studie beginnen.’
Voorlopig zal er hoe dan ook nog genoeg Duits geklets te horen zijn in de gangen van het Maria Montessorigebouw; Duitsers zijn nog steeds de grootste groep buitenlandse studenten bij psychologie – en aan de Radboud Universiteit als geheel.
Dit artikel is vertaald uit het Engels door Jasper Pesch.